BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lényegesen kevesebb lehet az OTP-vesztesége

A szlovéniai devizahitelesek kártérítésével kapcsolatban nyilatkozott a pénzintézet.

Konzervatív hitelezési politikát folytatott az OTP már megszerzett szlovén leánybankja (SKB), így a piaci részesedésből adódó mértéknél jelentősen alacsonyabb veszteségre lehet számítani a szomszédos országban elfogadott devizahiteles-kártérítési törvény miatt – jelezte cikkünkre reagálva a hazai pénzintézet kommunikációs osztálya. Az ügyben érintett a Nova KBM is, idén ez a pénzintézet is az OTP csoport tagjává válik, de esetükben is elmarad a veszteség mértéke annál, mint ami a piaci súlyukból következik. 

Fotó: AFP

Mint megírtuk, a hazai elemzők az OTP csoport szlovéniai piaci részesedése alapján számolva 30 milliárd forintnak megfelelő összeggel kalkuláltak, ennyire becsülték a magyar pénzintézet ottani érdekeltségeire jutó veszteséget. A parlament által elfogadott svájci frankhitel törvény szerint a bankok kénytelenek lesznek visszafizetni mindazokat a veszteséget az adósaiknak, amelyet a devizaárfolyam 10 százaléknál nagyobb mértékű elmozdulása okozott számukra. Azok a hitelesek érintettek, akik 2004 és 2010 között adósodtak el az alpesi ország devizájában. 

Így érhet véget a devizahitelesek kálváriája a régióban

Nincs szerencséje az OTP bankcsoportnak az elmúlt időszakban a szabályozói környezetben bekövetkezett változásokkal, legutóbb Szlovénia parlamentjének felsőháza fogadott el egy olyan törvényt, amely 30 milliárd forint körüli veszteséget jelen a magyar pénzintézet ottani leányainak.

Az OTP Bank kommunikációs osztálya a VG-nek jelezte, az SKB végig konzervatív hitelezési politikát folytatott a kérdéses időszakban. A Nova KBM átvétele még folyamatban van, s a rájuk eső veszteség is lényegesen kevesebb lehet a vártnál: a piaci részesedésből számított 60 millió euró helyett 40-45 millió euróval lehet számolni. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.