BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újranyit az orosz tőzsde, erre számítanak az elemzők

Háromhetes szünet után újraindul a kereskedés az orosz tőzsdén. A Fox Business elemzőket kérdezett arról, mire számítanak.

A héten újranyit az orosz tőzsde, a Fox Business című híroldal elemzőket kérdezett arról, mire lehet számítani.

Fotó: ALEXEY KUDENKO / AFP

Oroszországban három hétig zárva voltak a tőzsdék, mivel a bénító pénzügyi szankciók és a jelentősen gyengülő rubel miatt tömeges eladástól és a gazdaság halálspirálba kerülésétől tartottak az orosz szakértők.

„Véleményem szerint sok piaci szereplő már az elmúlt héten figyelembe vette ezeket a paramétereket, hogy az orosz piacnak való kitettségét kezelje, de a piacok világszerte, különösen Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban egy alkalmazkodási időszakon fognak keresztülmenni” – mondta Anthony Kim, a Heritage Foundation gazdasági kutatója a Fox Businessnek. 

Oroszországot az államcsőd veszélye is fenyegette, amelyet azonban nagyjából 117 millió dolláros adósságfizetéssel egyelőre sikeresen elkerült.

A Moody’s hitelminősítő a hónap elején Oroszországot a hitelminősítési ranglétra második legalacsonyabb fokára helyezte, közvetlenül a fizetésképtelenség fölé.

Kim kifejtette, hogy a kifizetés segített csillapítani bizonyos félelmeket, ugyanakkor véleménye szerint az orosz gazdaság sokkal jobban fogja érezni a szankciók hatását, mint a világ többi része.

„Lesz néhány azonnali negatív hatás, de az olyan piacok, mint a miénk, illetve más jelentős európai és ázsiai piacok viszonylag zökkenőmentesen fognak átállni” – mondta az amerikai elemző.

A piacnyitás minden bizonnyal bizonyos szintű eladásokat generál majd, és Oroszország továbbra is keresni fogja a lehetőségeket a beavatkozásra, mivel továbbra is el van vágva a Nyugattól, miután az Egyesült Államok, Európa és Japán megszüntette Oroszország hozzáférését a SWIFT-rendszerhez.

A Moscow Times pénteken arról számolt be, hogy az orosz központi bank államkötvényeket fog vásárolni a kereskedés újraindításával időzítve, de arról  nem közöltek információkat, hogy mennyit költenek majd a „pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok korlátozására”.

Készen állunk arra, hogy fokozatosan újraindítsuk a kereskedést a moszkvai tőzsdén. Hétfőn megnyílik a kereskedés az államkötvényekkel

– jelentette be Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke. „A túlzott volatilitás semlegesítése és a kiegyensúlyozott likviditás biztosítása érdekében a központi bank államkötvényeket fog vásárolni” – ismertette.

Közgazdasági szakértők kiemelték, hogy a központi bank eszközeinek befagyasztása jelentős hatással volt Oroszország szankciókkal szembeni védekezőlépességére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.