BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödtek a pesti blue chipek

Hozta az európai átlagot a hazai börze.

Zöldbe borultak az európai börzék hétfőn, pedig Amerika ki sem nyitott, lévén a rabszolgák felszabadítását ünnepelték a tengerentúlon. Az óceán innenső partján azonban 0,7-1,5 százalékos pluszt mutattak a legfontosabb indexek a hazai tőzsde zárásával nagyjából egy időben. A BUX erősödése is a szórásba esett, hiszen kereken 1 százalékkal, 39 691 pontig emelkedett. A pesti részvénypiacon gyér, mintegy 5,5 milliárd forintos forgalom alakult ki.

Budapest 20191210Equilor Alapkezelőbrókertőzsdefoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A blue chipek közül az OTP-re 3,7 milliárd forint értékben születtek kötések, a bankpapír árfolyama 1,5 százalékkal, 8584 forintra nőtt. Ugyanilyen mértékben drágultak a Richter Gedeon részvényei is, melyek 6920 forinton búcsúztak a parkettől. Napközben a gyógyszerpapírok 7000 forint fölött is jártak. Több mint 1 százalékkal, egészen pontosan 1,2 százalékkal, 343 forintig erősödött a Magyar Telekom, míg a múlt heti nyertes Molnak ezúttal meg kellett elégednie egy 0,3 százalékos árfolyamnyereséggel.

A kisebb kapitalizációjú társaságok részvényei közül a Masterplast több mint 6 százalékkal, 3420 forintra zuhant. Az építőipari anyagokat gyártó cég papírjai napok óta gyengülnek, holott különösebb negatív hír nem látott napvilágot a vállalatról. A forint csekély mértékben izmosodott, az euró estefelé 397,1 forinton, a dollár pedig 377 forinton állt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.