BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén csak árnyéka önmagának a befektetők korábbi kedvence

Májusban mérsékelt befektetői érdeklődés mellett csökkent az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona, 2022-ben már 21 milliárd eurós mínusznál jár az elmúlt években dinamikusan bővülő eszközkategória.

A romló gazdasági környezet és nagy piaci hullámzások mellett a szokásosnál jóval kevesebb pénz áramlott múlt hónapban az európai tőzsdén kereskedett alapokba (ETF). Májusban 2,5 milliárd eurós nettó értékesítést regisztrált a Refinitiv Lipper pénzügyi adatszolgáltató, az eszközosztály vagyonának alakulását azonban ezúttal a piaci mozgások befolyásolták leginkább.

A több évtizedes csúcsra hágó inflációs mutatók és az emelkedő jegybanki kamatok, az orosz-ukrán háború, valamint a pandémia nyomán továbbra is sérült ellátási láncok nyomán alábukó eszközárfolyamok 15,7 milliárd euróval nyomták le a befektetések értékét. 

Etf,Is,A,Best,Option,To,Invest.,Where,To,Invest
Fotó: Shutterstock

Mivel a beérkező friss tőke jócskán elmaradt az elmúlt egy évben megszokott havi átlagos volumentől (11,5 milliárd euró), az eszközosztály vagyona az április végi 1322 milliárdról 1309 milliárd euró alá esett vissza.

A negatív befektetői hangulatot figyelembe véve némileg meglepő, hogy a legtöbb kategória értékesítési többlettel zárta a hónapot.

A prímet ezúttal is a legtöbb vagyont fialtató részvény ETF-ek vitték, ahová 1,3 milliárd eurónyi friss befektetés érkezett. A pénzpiaci eszközök a kategória méretéhez képest igen jelentős, 600 milliós tőkeinjekcióval zártak, a kötvénykitettséget adó ETF-ekbe pedig félmilliárd eurót invesztáltak az európaiak, míg a szerényebb méretű vegyes ETF-ek 40 millió eurós értékesítéssel zárták májust.

Az árupiaci eszközökből 30 millió eurónyi befektetés távozott, ahogyan minimális tőkekiáramlás volt tapasztalható az alternatív és egyéb ETF-eknél is.

Az összvagyon egy százalékos csökkenéséért is a két legnagyobb kategória, a részvény-, illetve a kötvényalapok a felelősek. Előbbi eszközértéke kilenc, utóbbié három milliárd euróval erodálódott, ami egyaránt egy százalékos visszaesést jelent. A nagyságrendekkel kisebb eszközértékű árupiaci és alternatív ETF-ek három, illetve 1,6 százalékkal zsugorodtak, a vegyes termékkategóriánál ugyanakkor az elapadó hozamokat éppen csak pótolni tudta a beérkező friss pénzmennyiség.

A hónap nyertesei az ugyancsak szerény méretű pénzpiaci alapok voltak, melyek eszközértékét a jelentős tőkeáramlás duzzasztotta közel ötödével.

Tavaly év végéhez képest ezzel már 21 milliárd euróval – 1,6 százalékkal – apadt az európai ETF-ek vagyona. 

Az év derekához közeledve 2022-ben továbbra is gyengélkedik a szektor, amely költséghatékony és likvid befektetési alternatívaként rendkívüli népszerűségre tett szert az utóbbi néhány év során, ami kéz a kézben járt az eszközállomány dinamikus bővülésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.