BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbizonytalanodtak a vevők, jelentős esés az olajpiacokon

Az amerikai recesszió fenyegetése miatt alakult ki bizonytalanság.

Rég látott eséssel indult a kereskedés szerda reggel a nyersolajpiacokon. A WTI típus jegyzésára 5,3, míg a brent típusé 4,8 százalékkal csökkent. Egyre bizonytalanabbnak tűnik az olaj iránti kereslet alakulása a következő időszakban – vélik az Equilor szakértői – mivel egyre több elemző vár recessziót az Egyesült Államokban. 

kőolajárak csökkennek Three oil pumps over blue background with double exposure of falling blurry digital graphs. Concept of oil market crisis. 3d rendering toned image
Fotó: Shutterstock

Közben Joe Biden elnök az üzemanyagokra kivetett adók csökkentését tervezi, hogy enyhítse az inflációs nyomást (amely részben a magas energiaárak miatt továbbra is jelentős). A benzin adótartalma gallononként (1 gallon=3,78 liter) 18,4 cent, ennek ideiglenes felfüggesztését javasolja az elnök. Biden csütörtökön találkozik hét olajtársaság vezetőivel. Az előzmények alapján nem biztos, hogy barátságos lesz a hangnem: Michael Wirth, a Chevron vezérigazgatója kedden úgy nyilatkozott, hogy az üzemanyagárak csökkentése aligha érhető el a szektor szereplőinek bírálatával. Az elmúlt öt kereskedési napon a WTI árfolyama több mint 10 százalékkal esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.