BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszálltak a költségek, meghiúsul a magyar cég szerbiai beruházása

Leállítja a szerbiai Opstina Šid - Adaševci ipari parkban felépíteni tervezett takarmánykeverő üzem kivitelezését az UBM Holding leányvállalata. Az eredetileg 24,4 millió eurós költségvetéssel tervezett takarmánykezelő üzem költségei drasztikusan nőttek, nem segített a 20 százalékkal leértékelődő forint sem.

Az UBM Holding leányvállalata, az UBM Trade Zrt. a szerbiai Opstina Šid - Adaševci ipari parkban felépíteni tervezett takarmánykeverő üzemmel
kapcsolatos zöldmezős beruházása leállításáról határozott – közölte hétfő este a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzett társaság.

A projekt eredeti költségvetése 24,42 millió euró volt, amelyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forint, míg a szerb kormány 2,5 millió euró támogatást biztosított, a fennmaradó részt pedig az UBM Trade Zrt.-nek saját forrásból kellett volna fedeznie. 

A projekt indítását követően az UBM Trade Zrt. sikertelenül próbált szerb társtulajdonost bevonni (aminek az elkészült takarmánykeverő későbbi gazdaságos üzemeltethetősége szempontjából lett volna jelentősége), és a beruházáshoz szükséges földterület megvásárlása, valamint megfelelő közművesítése is előre nem várt ideig elhúzódott. 

Bayer jó eredmények Maize seedling kukorica palánta in cultivated agricultural field mezőgazdaság with graphic concepts modern agricultural technology, digital farm, smart farming innovation, IOT
Fotó: Shutterstock

Emellett a projekt indítása óta szinte valamennyi, az eredeti üzleti tervben inputként rögzített költség drasztikus mértékben megnövekedett, és a forint árfolyama is közel 20 százalékkal gyengült az euróhoz képest. A beruházás költségvetése euróban készült, aminek a tervezéskori árfolyama 360 forint volt. 

A vállalat hiába folytatott sikeres tárgyalásokat a szerb kormánnyal, amely közvetlen támogatással, adókedvezménnyel, valamint munkahely-teremtési szubvencióval segítette volna a projekt megvalósulását, mivel a beruházás teljes költsége az utolsó számítások szerint már a többszöröse lett volna az eredeti költségvetés szerinti összegnek. 

Ötmilliárd forintos befektetést kap az UBM Holding

A Hiventures magántőkealapjával kötött befektetési és szindikátusi megállapodást júniusban az UBM Holding. Alaptőkeemelés jön a BÉT Standard kategóriájában jegyzett társaságnál.

További kockázatok merültek fel a műszaki kivitelezés területén; az UBM csoport folyamatban lévő magyarországi beruházásai kapcsán is állandó problémát jelent, hogy a megrendelt gépek és berendezések határidőn belül történő leszállítása az egész világgazdaságot sújtó alapanyaghiány miatt rendkívül bizonytalanná vált. 

A fenti kockázatokra figyelemmel a cég úgy döntött, hogy a szerbiai beruházást a korábban tervezett formájában nem valósítja meg, és a magyar, valamint a szerb illetékes kormányszervnél is kezdeményezi a vonatkozó támogatási szerződések lezárását. 

A beruházás céljából már megvett földterület az UBM Trade Zrt. szerbiai leányvállalatának birtokában marad, és a társaság a későbbiekben fog dönteni annak hasznosításáról. 

Az UBM Holding bízik abban, hogy a szerbiai beruházás leállításához vezető, aktuális gazdasági helyzet belátható időn belül rendeződni fog, hogy a meglévő tervek szükséges felülvizsgálatát követően ismét reális célként lehessen kitűzni egy, a fentiekhez hasonló projekt megvalósítását. A társaság addig is folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket a szerb piacon, mivel a regionális terjeszkedés és működés továbbra is meghatározó elemei az UBM Csoport üzleti stratégiájának – hangsúlyozzák közleményükben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.