BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esésnek indult a rubel a kamatvágásra

A speciális helyzetben lévő orosz fizetőeszköz is reagált a jegybanki döntésre.

Gyengüléssel kezdte a hetet a rubel, a pénteki kamatvágás után több mint 1 százalékkal romlott az árfolyama a dollárral szemben, még úgy is, hogy az orosz fizetőeszközzel jelenleg nemzetközileg nem kereskednek, azaz az árfolyama inkább mesterséges.

Mint ismert: pénteken az orosz jegybank az invázió előtti szintre vágta vissza az alapkamatot, ez indította meg a rubelt a lejtőn a dollárral és az euróval szemben. A Reuters hírügynökség szerint a dollárral szembeni árfolyama rövid időn belül 57,64-ról 58,15-ra gyengült. 

Economic crisis in Russia concept. Toy military tank on Russian rubles. War conflict in Ukraine, economic sanctions and inflation in Russia
Fotó: Shutterstock

Egyes szakértők szerint a gyengülés nem lesz hosszú életű, várhatóan visszaáll majd az 55–57 közötti szintre a dollár-rubel árfolyam. Mások szerint viszont a 60-as szint újbóli áttörése sem lenne meglepő. 

A rubel az egyik legdrasztikusabban erősödő deviza volt eddig az idén, az invázió februári megindításakor még 80-85 rubelbe került egy dollár, ám március elejére már a 120-as szintet is átütötte, utána viszont több olyan kormányzati intézkedés is történt, amellyel mesterségesen erősítették az orosz fizetőeszközt. Ilyen volt például az, hogy az orosz háztartások nem vehették fel külföldi valutában a megtakarításaikat. 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.