BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remekelt a Richter, az euró benézett 400 forint alá

A BUX Nyugat-Európát is lekörözve 1,8 százalékos erősödéssel zárt hétfőn és lendületesen kezdte a hetet a forint is. A nap sztárja a közel 17 százalékot ralizó Masterplast volt.

Erősen kezdték a hetet az európai tőzsdék, a meghatározó nyugat-európai indexek fél-egy százalékos emelkedéssel nyugtázták a napot. A pesti börze nyugati társain is túltett, a BUX 1,8 százalékos pluszban, 40 355 ponton zárt hétfőn. 

A parkett forgalma meghaladta a 11 milliárd forintot. A vezető hazai részvények a továbbra is gyengélkedő OTP kivételével jelentősen drágultak.

A prímet ezúttal a Richter vitte 3,9 százalékos emelkedéssel. A gyógyszergyártó kurzusát a HSBC 9200 forintra felemelt új célára és friss vételi ajánlása repíthette egészen 7800 forintig.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

Nem panaszkodhatnak a Magyar Telekom részvényesei sem, a távközlési papír 3,1 százalékos pluszban, 314,5 forinton zárta a kereskedést.

A Mol kurzusa 2,6 százalékkal, 3020 forintig került feljebb. Az olajtársaságnak az öt százalékkal meglóduló olajár mellett besegíthetett az Európai Bizottság döntése is, amelyben zöld utat adott a társaság lengyel akvizíciójára. A blue chipek sorából kilógó OTP 0,9 százalékkal, 8054 forintra ereszkedett.

A BUX-tagok közül óriási, 16,7 százalékos ralival zárt a Masterplast, amelyben szerepe lehet annak a spekulációnak, hogy a rezsicsökkentés megkurtítása nagy lehetőségeket nyithat a szigetelőanyagokat gyártó cég előtt.

Lendületesen indította a hetet a forint is. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 0,3 százalékkal erősödött, a keresztárfolyam a tőzsdezárásra benézett a 400 forintos szint alá is. A dollárhoz képest több mint egy százalékot nyert a forint, az amerikai pénz egységét 393,3 forinton jegyzik. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.