BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egymillió pénztártag bánhatja, amit a tőzsdék műveltek az idén

Tovább olvadtak a nyugdíjpénztári megtakarítások, szinte teljesen mindegy, hogy kockázatvállaló vagy óvatos portfóliót választottak a tagok.

Az elmúlt hetek jókora tőzsdei árfolyamugrásokról szóltak itthon és a globális tőkepiacokon is, a megelőző hónapok részvény- és kötvénypiaci lejtmenete azonban nem múlt el nyomtalanul, sőt, a pénteken közölt második negyedéves nyugdíjpénztári adatok szerint eléggé meggyötörte a jövő nyugdíjasainak portfólióit. 

önkéntes nyugdíjpénztárak Full outdoor shot presenting autumn scenery. Retired senior couple sitting on the bench in park, enjoying beautiful weather. High quality photo
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint a fél év végén 1579 milliárd forint volt a Magyarországon működő 31 önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) által kezelt vagyon piaci értéke, ami közel két éve volt ilyen kevés. 

A tavaly év végi 1729 milliárdból 150 milliárd forint olvadt el, vagyis 8,7 százalékkal esett vissza a megtakarítások értéke. 

A második fél év végén az látszott, hogy az öngondoskodók továbbra is a kötvénybefektetéseket favorizálják: az összvagyon 45 százaléka pihent magyar állampapírokban. Mint ismert, a nyugdíjpénztári tagok nem önállóan kezelik az általuk befizetett pénzt, hanem csupán a rendelkezésre álló négy-hat portfólió közül választanak, a portfóliós rendszer pedig eltérő arányban vállal kötvény-, illetve részvénypiaci kitettséget. Az év elejétől nézve persze nehéz olyan nyugdíjpénztári portfóliót találni, amely pozitív hozamra lett volna képes: a kötvénybefektetések értéke a folyamatosan emelkedő hozamkörnyezet miatt esett vissza, a pénztártagok magyar állampapírjai például 715 milliárd forintot értek a fél év végén, míg három hónappal korábban 748 milliárdot.

Ugyanakkor továbbra is jellemző, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári szektor eszközkitettségét három kategória – kötvények  (53 százalék),  befektetési jegyek (31,3 százalék), valamint  részvények (7,9 százalék) – határozza meg.

Ha az első fél év végi portfólióadatokat az előző év azonos időszakával vetjük össze, akkor az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon értéke 5,9 százalékkal esett vissza, a taglétszám érdemben nem változott, az évek óta jellemző 1,1 millió fő van a rendszerben, a 8000 új belépőre 4200 kilépés jutott.

Önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók piaci értékének alakulása
 

Az ÖNYP-portfóliók piaci értékének számottevő csökkenése különösen annak tudatában fájdalmas, hogy a tagok nem fordultak el ettől a megtakarítási formától: 2022 első fél évében közel 53 milliárd forinttal a tagi befizetések rekordot döntöttek, és 8,6 százalékkal haladták meg a tavalyi bázist. 

Az SZJA-visszatérítések 14,6 milliárd forintot tettek ki, ez az előző évihez képest 7,8 százalékos visszaesést mutatott. A fedezeti tartalékból 60 milliárd forintot fizettek ki a pénztárak.

Érdemben nincs változás a magánnyugdíjpénztári taglétszámban sem, kevesebb mint 53 ezren vannak, akik maradtak a rendszerben. Csodát az ő pénzüket kezelő portfóliómenedzserek sem tudtak tenni, így az összvagyon 250 milliárd forint alá bukott az első negyedév végi 265 milliárdról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.