BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a kőolaj ára

A kínai gazdaság lassulása és a líbiai kitermelés felfutása 94 dollár alá nyomta a WTI jegyzését.

Hétfőn 94 dollár alá csúszott a West Texas Intermediate (WTI) benchmark kőolaj hordónkénti ára. Az erőteljes ármozgás hátterében a hétvégi meglepő kínai adatok húzódnak, amelyek az ipari tevékenység zsugorodására utalnak. De az eurózónában is lassulást jeleznek a gazdasági barométerek.   
Kimondottan volatilis volt az elmúlt hónapokban az olajpiac, miközben a recessziós aggodalmak aláásták a keresleti oldalt. A múlt heti adatok azt mutatták, hogy az amerikai gazdaság a második negyedévben visszaesett

hordók Barrels nyersolaj kőolaj crude oil are árzuhanás zuhanó olajár falling. Oil production shortage concept. Falling blue fuel barrels. Oil pumps with cask. Panoramic shot. Metaphor for stopping fuel production. Petroleum deposits. 3d image
Fotó: Shutterstock


Az olajár esése a gyenge kínai és európai beszerzésimenedzser-indexekkel magyarázható, valamint a líbiai termelés helyreállításával– mondta Giovanni Staunovo, a UBS árupiaci elemzője. 
Mohamed Oun líbiai olajminiszter szerint országa nyersolajtermelése a korábbi fennakadások után emelkedett, s visszatért napi 1,2 millió hordóra, amire utoljára április elején volt példa.

Oroszország exportja is enyhe növekedést mutat a kereskedők szerint, miután az Európai Unió a múlt hónapban módosította a szankciókat. 

Az OPEC+ még ezen a héten összeül, hogy meghatározzák a szeptemberi termelési kvótákat. Miközben az USA lobbizott Szaúd-Arábiában, hogy az utóbbi lazítsa meg a csapokat, növelve az Oroszországra nehezedő nyomást, Moszkva és Rijád újólag megerősítette a stabil piac iránti közös elkötelezettségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.