A Huwaei újratervezi telefonjait, hogy jövőre ismét 5G-képes okostelenfonokat dobjon piacra – írja a Financial Times (FT) nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

Huawei smartphone sold in Henan
Fotó: Yan Shi / Imaginechina via AFP

A Huawei korábban Kirin csipeket használt, amelyeket leányvállalata, a HiSilicon tervezett és a tajvani TSMC gyártott. Azonban Washington 2019-ben szankciókkal sújtotta a távol-keleti vállalatot, mivel állításuk szerint szoros kapcsolatokat ápol a pekingi vezetéssel.

Ennek következményeként a cég nem fér hozzá a legújabb 5G-csipekhez, és telefonjain nem érhető el az Android hivtalos alkalmazásboltja, valamint a Google-szolgáltatások (Gmail, YouTube) sem, bár a felhasználók maguk is telepíthetik a programokat egy bonyolult módszerrel.

A Huawei ezért átdolgozza telefonjait, és kevésbé fejlett, kínai cégek által gyártott csipeket használ a jövőben, hogy készülékein is elérhető legyen az 5G-kapcsolat.

Egy másik lehetőség is felmerült: a cég a jövőben együttműködne a Soyea Technology nevű kínai vállalattal. A Soyea olyan telefontokot dobott piaca, amely beépített eSIM modullal rendelkezik, és támogatja az 5G-kapcsolatot. 

Így nem kéne a Huawei okostelefonokat módosítani, csak a megfelelő tokot kéne a készülékek dobozába tenni.

Több kínai távközlési vállalat már a Soyea tokjával együtt árulja a Huawei legújabb okostelefonját, mert a fogyasztók elégedetlenek a lassabb 4G-s kapcsolattal. Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője is elismerte, hogy a kínai cég az egyetlen gyártó, amely 4G-telefonokat árul az 5G-korszakban, amin mindenképp változtatni kell.

A Huaweinek olyan sokáig tartana kiépíteni a beszállítói láncot, hogy valószínűleg a 6G-korszakban leszünk, mielőtt ez megvalósulhatna

– mondta Douglas Fuller, a kínai félvezetőipar szakértője. Viszont elemzők szerint a Huawei törekvése, hogy leküzdje az amerikai korlátozásokat, és visszaszerezze korábbi pozícióját, nemzeti jelentőségű kérdés Pekingnek, amely a technológiai önellátásra törekszik.

Az idő sürgeti az ázsiai vállalatot, 2019-ben még több mint 240 millió okostelefont értékesített, ezzel a Samsung után a világ második legnagyobb mobilgyártójának számított. A szankciók miatt azonban drasztikusan visszaesett a vállalat forgalma, tavaly már csak 37,5 millió eszközt adott el, és a tizedik helyre csúszott vissza.

A Huawei 2020 végén kénytelen volt eladni a legjobban jövedelmező és legtöbb eladást produkáló, Honor nevű részlegét, mivel a tranzakció után a Honor almárkára nem vonatkoznak az amerikai szankciók.

Korábban a cég összekapcsolta legújabb okostelefonját a kínai BeiDou navigációs műholdrendszerrel, így a felhasználók ezen keresztül küldhetnek üzeneteket. A távlati tervek szerint később telefonálásra és internetezésre is lehetne használni a szatelliteket, ám a technológia még gyerekcipőben jár, a Huawei pedig menthetetlenül lemarad.

A cég igyekszik megerősíteni pozícióját Délkelet-Ázsiában és a Közel-Keleten is, hogy így mérsékelje az amerikai szankciók hatását, ám 5G-s okostelefonok nélkül kiszorulhat a piacról.  A vállalat nem kívánta kommentálni az FT értesüléseit.

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése után a Huawei a következő reakciót küldte szerkesztőségünknek: 

A Huawei minden országban, ahol jelen van, szigorúan betartja az adott ország törvényeit. A szankciók következtében a vállalat csak 4G-s okostelefonokat tud kínálni a felhasználóknak. Ennek ellenére a Huawei folytatja az innovációt, és folyamatosan jobb élményt nyújt a felhasználók számára. A közelmúltban bemutatott HUAWEI Mate 50 sorozat zászlóshajó készülékeit nagyon pozitívan fogadta a piac.

Feketelistára került vállalatokkal szövetkezik a Huawei

A Huawei a hálózati berendezések területén és az autóiparban terjeszkedne, az ezekhez szükséges csipeket pedig olyan kínai cégektől szerezné be, amelyeket szintén szankciókkal sújtott Washington. A Huawei nem a semmiből építene fel új üzemeket, hanem a helyi csipgyárak kapacitását bővítené és új gyártósorok építését finanszírozná.