Megkezdődött a Tesla Semi nevű elektromos teherautójának gyártása, az első szállítások december elsején indulnak – írta a twitteren.

Fotó: Tesla press

Az üzletember azt is elárulta, hogy az első járműveket a Pepsi fogja megkapni.

Az Engadget szerint a Twittert felvásárló Elon Musk 2017 végén mutatta be a 8-as osztályú, teljesen elektronikus teherautót, amelynek a gyártása a tervek szerint 2019 decemberében indult volna. Az időpontot a vállalat az alkatrészhiányra hivatkozva többször elhalasztotta, a milliárdos legutóbb augusztusban ígérte meg, hogy idén szállítják az első darabokat.

A Tesla Semi hatótávolsága 805 kilométer, egy darab 180 ezer dollárba kerül, viszont az amerikai szenátus által jóváhagyott támogatási program keretében akár 40 ezer dolláros adókedvezményre is jogosultak a vásárlók. Azt nem részleteze Musk, hogy pontosan hány darab fog belőle készülni, azt viszont elárulta, hogy a Pepsi még négy éve száz darabot foglalt le. Az üditőital-gyártó ugyanis így akarja csökkenteni az üzemanyagköltségét.

A cég szerint a Semit fél óra alatt 70 százalékra lehet tölteni, 20 másodperc alatt nulláról 100 kilométer per órás sebességre gyorsul, és az emelkedők sem fognak gondot okozni neki. Musk azt ígérte, hogy élmény lesz vezetni a járművet. A vállalatnál egyébként teljesen megszokott dolog a késlekedés, például a 2019-ben bejelentett Cybertruck gyártása még mindig nem kezdődött el.

A Tesla eltávolítja az érzékelőket a járműveiből

A Tesla közölte, hogy ettől a hónaptól kezdve eltávolítja az ultrahangos érzékelőket a járműveiből, csak kamerákat és mesterséges intelligenciát használ a jövőben az Autopilot rendszeréhez. Ezzel szemben más autógyártók többféle érzékelőt, például drága lidarokat használnak a járműveikben.