BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null
ÜZLETRE HANGOLUNK

A Fed és az EU-s pénzek táncoltatják a bikát az OTP piacán, de a medve még lesben áll

Túlzóan nagyot ütött a piac az OTP-n, ezen a szinten már egy gyengébb katalizátornak tekinthető hír is nagyot tud lendíteni az árfolyamon.

Az infláció látszólagos lassulása és a Fed szigorú kamatpolitikájának enyhülését árazó várakozások  hajtják felfelé a részvénypiacokat, és ezzel az OTP árfolyamát is – véli Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. 

Bull and Bear outside the German Stock Exchange in Frankfurt, Germany, 06 July 2015. Stocks and bonds in Europe fell after Greece's voters set the country on a collision course with the rest of the eurozone. Greeks voted 'No' to EU, ECB and IMF policies. DAX index is down by almost 1.5 percent a by midafternoon.
Fotó: Horacio Villalobos / Corbis via Getty Images

A hazai bankpapír esetén ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az árfolyam 18-19 ezer forint környékéről zuhant nyolcezer közelébe, ahol már mélyen alulértékeltnek számított, túlzóan nagyot ütött rajtuk a piac. Ezen a szinten már egy gyengébb katalizátornak tekinthető hír – például egy enyhe dollárgyengülés vagy egy kedvezőbb makroadat – is nagyot tud lendíteni az árfolyamon a szakértő szerint. 

A pozitív folyamatokba jelenleg az az optimizmus is beépül, miszerint sikerül megállapodni az EU-val, és a források egy része megérkezik Magyarországra.

 

Cinkotai szerint ez a forintot is lendületbe hozhatja, hiszen fundamentális alapon inkább 400 alatti euróárfolyam lenne indokolt. 

A hazai blue chipek általánosságban alulértékeltek, ezért egy képzeletbeli portfólióban is lenne helyük. 

A diverzifikáció viszont továbbra is fontos, az energetikai cégek jó választások lehetnek az infláció elleni harcban, és technológiai vállalatok között is érdemes szemezgetni, de arany és magyar állampapírok is kerülnének a portfólióba. A devizapiacon nagy fordulatra már nem számít a szakértő, a dollár-euró keresztben a paritás környéki szint tartós horgonynak bizonyulhat, ahogy a forint további drasztikus leértékelődésének is alacsony a kockázata. 

Német lapértesülés: 7,5 milliárd eurós forrástól eshet el Magyarország – esik a forint és vele együtt az OTP

 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.