BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamat manipuláció miatt vizsgálja az OTP-t a román versenyhatóság

Gyanúra adhatott okot, hogy január óta csaknem megkétszereződött azoknak a bankhiteleknek a törlesztője, amely szintjét a ROBOR alapján számítják ki.

Vizsgálatot indított kedden a Versenytanács azoknál a romániai bankoknál, amelyek részt vesznek a bankközi kamatlábak (ROBOR) szintjének meghatározásában, miután arra gyanakszanak, hogy megállapodtak a kamatszintekről – írja a Profit.ro gazdasági hírportál értesülésére hivatkozva a Krónika

Bucharest,,Romania,-,June,28,,2020:,A,Logo,Of,The
Fotó: Shutterstock

A cikk szerint a Transilvania Bank, a BCR, a BRD–Societe Generale, az ING Bank, a Raiffeisen Bank, a CEC Bank, az UniCredit Bank, az OTP Bank Románia, az EximBank és az Intesa Sanpaolo Románia érintett. A ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) azoknak a kamatoknak az átlagát jelenti, amelyen a bankok egymásnak hitelt nyújtanak, alakulása pedig főként a piacon levő  likviditás szintjétől függ.  

A gyanúra az adhatott okot, hogy január óta csaknem megkétszereződött azoknak a bankhiteleknek a havi törlesztőrészlete, amelyek szintjét a ROBOR alapján számítják ki.

Kedden a lej alapú fogyasztási hitelek, valamint a korábban igényelt Első otthon-kölcsönök törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) 8,19 százalék volt az egy nappal korábbi 8,20 százalék után, de immár ismét tartósan 8 százalék felett áll. A jelzáloghitelek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb az előző napi 8,31 százalékon, a 12 hónapos ROBOR pedig 8,44 százalékon stagnált. Legutóbb augusztusban volt 8 százalék felett a mutató: éppen elsején lépte át a lélektani határt, augusztus 8-án pedig már 8,14 százalékon állt, ami a legmagasabb szintet jelentette 2010 februárja óta. 

Csökkenésnek azt követően indult, hogy Mugur Isărescu jegybankelnök augusztus 9-én, a friss inflációs jelentést ismertető sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy „a bankok átestek a ló másik oldalára”, amikor jóval az alapkamat fölé emelték a bankközi hitelkamatlábat.

Ugyanakkor arra figyelmeztette a pénzintézeteket, hogy „figyeljenek jobban oda a BNR üzeneteire”. Hozzátette, reméli és hiszi, hogy így a három hónapos ROBOR megközelíti majd az alapkamat szintjét. Ezt követően már másnap csökkenésnek indult a mutató, és viszonylag gyorsan be is ment a 8 százalékos lélektani határ alá. A zsugorodás mértéke azonban nem bizonyult számottevőnek, mindvégig 7,9 százalék felett mozgott a mutató. Az év elején eközben még 3,02 százalékos volt. Eközben a fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) jelenleg évi 4,06 százalék, három hónappal ezelőtt csak évi 2,65 százalék volt.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.