BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban zártak a tengerentúli tőzsdék

A befektetők szerint a vártnál kisebb léptékben emel kamatot a Fed.

Az amerikai részvények emelkedéssel zártak szerdán, mivel a Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyve arra utal, hogy a központi bank az infláció enyhülésével a következő hónapokban a vártnál kisebb kamatemeléseket tervez.

NYSE
Fotó: Johannes Eisele / AFP

A Dow Jones 0,28 százalékkal emelkedett. Az S&P 500 fél, a Nasdaq Composite pedig majdnem 1 százalékkal került feljebb.

A Fed novemberi ülésének jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a központi bank előrelépést lát a magas infláció elleni küzdelemben, és lassítani kívánja a kamatemelések ütemét, ami kisebb kamatemeléseket jelent az idei év végéig és 2023-ban.

„A résztvevők jelentős többsége úgy ítélte meg, hogy az emelés ütemének lassítása valószínűleg hamarosan helyénvaló lesz” – áll a jegyzőkönyvben. 

Korábban novemberben a Fed a negyedik egymást követő alkalommal is 0,75 százalékponttal emelt az irányadó rátán, most az elemzők nagyrészt 0,5 százalékpontos emelést várnak decemberben.

A kötvénypiacra is hatott a Fed üzenete, a tízéves benchmark állampapír éves hozama 3,7 százalék alá csökkent, vagyis a befektetők is alacsonyabbra várják a kamatpálya csúcsát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.