BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 2008-as összeomlással riogatnak az amerikai ingatlanpiacon

Gary Friedman, az amerikai RH luxus-lakberendezési vállalat vezérigazgatója már a 2008-as pénzügyi világválság nyomán összeomló lakáspiac rémképét emlegeti.

Bár az amerikai RH luxus-lakberendezési cég vezérigazgatója, Gary Friedman mindig is a szókimondásáról volt híres, legutóbb olyan állítást fogalmazott meg a tengerentúli lakáspiac összeomlásáról, amelybe még az elemzők is beleborzongtak.

New,York,City,-,Beautiful,Sunset,Over,Manhattan,With,Manhattan New York City - beautiful sunset over manhattan with manhattan and brooklyn bridge
Fotó: IM Photo / Shutterstock

Nagy a bizonytalanság – mondta az iparági guruként számontartott Friedman az RH gyorsjelentésének bemutatásakor, 

ám egy dologban biztos vagyok, a lakáspiac olyan szinten omlik össze, amilyet 2008 óta nem láttunk.

Az RH harmadik negyedéves eredményeiben egyébként sem volt nehéz észrevenni az ingatlanpiaci lassulás hatását.

Az eladások 13,6 százalékkal, 869 millió dollárra estek az egy évvel korábbihoz képest, a nettó nyeresége pedig 184 millió dollárról 99 millióra, részvényenként számolva 5,88 dollárról 3,78-ra zuhant.

Az Egyesült Államokban egyébként a használt lakások országos értékesítése immár zsinórban kilencedik hónapja csökken, mivel az emelkedő jelzáloghitel-kamatlábak egyre keményebben sújtják a piacot.

Az új lakások építése is tovább csökkent, mivel a vállalkozók a lakáskereslet visszaesésével küzdenek. Kormányzati adatok szerint októberben 4,2 százalékkal, éves szinten 1,43 millióra csökkent az építkezések száma. A lakóházak építése pedig éves szinten 855 ezerre esett vissza, ami 2020 májusa óta a legalacsonyabb érték.

Friedman súlyos figyelmeztetésére a lakáspiac állapotáról a Wall Street-i elemzők is felfigyeltek.

Az RH lakáspiaci kitettségét alapul véve, 2023 első felében többéves mélypontra zuhanó lakáskereslettel lesz kénytelen szembesülni, ezért jelentős kockázatot látunk

– írta Steven Forbes, a Guggenheim elemzője a befektetőknek szóló jegyzetében.

Friedman amúgy azzal is nyomatékot adott kijelentésének, hogy bejelentette: 700 ezer részvényt kíván értékesíteni 2023-ban lejáró 1 millió darabos opciójából, persze még így is marad neki 5 millió darab.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.