BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Full Frame Shot Of Gold Bars, arany

Egyre nagyobb a tolongás az arany piacán

A központi bankok és a kisbefektetők egyaránt kapkodtak tavaly a nemesfém után, és ez várhatóan az idén sem lesz másként.

Elképesztő keresletnövekedésen ment keresztül az arany 2022-ben. Népszerűségét a központi bankok 55 éves rekordot jelentő felvásárlási tempója, illetve a megnövekedett kisbefektetői étvágy egyaránt táplálta.

Full Frame Shot Of Gold Bars, arany
Nagyot ment az arany tavaly, menedékszerepét ezúttal is tisztességesen betöltötte. 
Fotó: Karfai Wong / EyeEm

Az arany iránti kereslet éves szinten 18 százalékkal nőtt (az úgynevezett OTC, azaz tőzsdén kívüli piacokat nem számítva), 4741 tonna kelt el belőle összesen. A 2011 óta mért legmagasabb értéket a kiemelkedően erős negyedik negyedév 1337 tonnás forgalmának köszönhetően  sikerült elérni.

Az ékszerkészítés éves aranyigénye 2189 tonna, a befektetőké 1106 tonna, a központi bankoké pedig 1135 tonna volt.

A 2021-es értékekhez viszonyítva a befektetők aranyigénye 10 százalékkal, míg a központi bankok és egyéb pénzintézetek étvágya 152 százalékkal növekedett.

A bankok elképesztő felvásárlási láza 55 éves csúcsot döntött, 70 milliárd dollárnyi aranyat helyeztek el páncéltermeikben. A pénzintézetek számára többek közt értékállósága és idegen kormányzatoktól való függetlensége miatt fontos az aranytartalékok feltöltése, erre a legjobb példát Kínában látjuk, ahol az elemzők szerint a kormányzati szektor több mint három hónapja lankadatlanul veszi a nemesfémet.

Az ázsiai ország az aranyvásárlással jó eséllyel a dollár utáni világra készül.

Az arany legfőbb tulajdonságai azonban nemcsak az intézeti, de a lakossági befektetők számára is vonzó célponttá teszik a nemesfémet. A magas inflációs környezet, a recessziós félelmek, a gazdasági-politikai instabilitás és a romló kilátások árnyékában az arany lehet sokak számára a biztos pont, ez pedig a jócskán megnövekedett keresleten is meglátszik.

Ezzel szemben a technológiai szektor arany iránti érdeklődése élesen visszaesett a negyedik negyedévben, így ott az éves tendenciák is negatívba fordultak. Hét százalékkal, 308 tonnára csökkent a kereslet, ennek hátterében a fogyasztók csökkenő költekezési hajlandósága áll. 

A teljes éves aranykínálat 2 százalékkal, 4755 tonnára emelkedett, a bányák teljesítménye négyéves csúcson tetőzött: 3612 tonnányi nemesfémet hoztak felszínre.

Az arany árfolyama szépen lekövette a fontos gazdasági és világpolitikai eseményeket

A nemesfém árfolyama az év elején az orosz–ukrán háború kirobbanásának hatására indult meg éves csúcsa felé, majd az emelkedő kamatkörnyezet miatt fordult csökkenő irányba. A jelenlegi növekedést a kínai újranyitás mellett a központi bankok tartalékképzése, illetve a kisbefektetők által várt lassuló kamatemelési ütem okozta megnövekedett kereslet hajtja.

Arról viszont, hogy idén merre indul és meddig mehet az arany árfolyama, a szakemberek körében sincs egyetértés. A Világbank és a Crédit Suisse 1600 dollár köré várja a kurzust az év végére, a Bank of America 2000 dollár körüli árral számol, míg a Saxo Bank és Robert Kiyosaki 3000 dollár feletti év végi árfolyamot valószínűsít. Sőt, Kiyosaki, aki a Gazdag papa, szegény papa című könyvével vált ismertté, egyenesen a 3800-as szintig várja menetelni a nemesfém kurzusát.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.