BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A branch of Deutsche Bank AG in central Berlin, Germany, on Wedesday, Nov. 9, 2022. Germany has put together a 200 billion emergency aid package -- which has not yet been implemented -- with about half the money earmarked for energy-bill subsidies, according a proposal from the Independent Commission for Natural Gas and Heating last month.

Rég nem látott nagy profitot ért el tavaly a Deutsche Bank

A jelentős nyereségek ellenére nem nevezhető teljes sikernek a banknál folyó reform.

A Deutsche Bank egymást követő tizedik negyedévben nyereséges – derült ki a vállalat gyorsjelentéséből.

A branch of Deutsche Bank AG in central Berlin, Germany, on Wedesday, Nov. 9, 2022. Germany has put together a 200 billion emergency aid package -- which has not yet been implemented -- with about half the money earmarked for energy-bill subsidies, according a proposal from the Independent Commission for Natural Gas and Heating last month.
Fotó: Bócsi Krisztián / Bloomberg via Getty Images

A bank éves szinten 5 milliárd eurós nyereségről számolt be, ami az előző évi 1,94 milliárdos összeghez képest hatalmas ugrás, de azokat az elemzői várakozásokat is alaposan lekörözte, amelyek 4,17 milliárdos profitról szóltak.

A tavalyi nyereség 2007 óta a legnagyobb, amelyet a bank el tudott érni.

A tetemes profitok ellenére a Deutsche Bank részvényárfolyama a bejelentés hatására 5 százalékot esett, ennek oka pedig a jelentés részleteiben keresendő. A bank ugyanis az utolsó negyedévben csökkenő befektetési banki tevékenységről számolt be – ebből az elemzők arra következtettek, hogy a magas infláció és a tetőző kamatszintek belemarnak a jövőbeni profitba. 

A Deutsche jó teljesítményének hátterében a magas kamatok miatti bevételnövekedés mellett egy 9 milliárd eurós négyéves átalakítási program állt. Ennek célja a korábban rendszeres veszteségek jövőbeni elkerülése volt, amely a bank vezetése szerint elérte célját. Egy másik szempontból ugyanakkor a reform még nem zárult le teljes sikerrel: a Deutsche ugyanis kisebb hangsúlyt akart helyezni a befektetési banki tevékenységekből származó bevételekre – ez egyelőre nem járt sikerrel.

A befektetési banki bevétel 12 százalékkal, 1,7 milliárd euróra csökkent az utolsó negyedévben, ami az 1,9 milliárdos elemzői várakozástól alaposan elmaradt. 

A bank tanácsadói tevékenységből származó bevételei hatalmasat, 71 százalékot estek, a Goldman Sachshoz és a JPMorganhez hasonlóan. A kötvény- és devizakereskedelmi tevékenységük ugyanakkor 27 százalékkal, 1,5 milliárd euróra emelkedett, de még így is elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyekben 1,7 milliárdos összeg szerepelt.

A befektetési banki tevékenység csökkenését ellensúlyozták a bank vállalati és lakossági ügyfelei: ezek a területek 30, illetve 23 százalékos növekedést tudtak elérni.

A nettó nyereség 1,8 milliárd euróra nőtt az utolsó negyedévben, ami az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest tizenkétszeres növekedés, és messze felülmúlta a szakértők 951 millió eurós várakozásait. 

A Deutsche Bank kurzusa jelentős hullámzáson ment keresztül

A Deutsche Bank nem egyszerű évet hagyott maga mögött: év elején az orosz–ukrán háború okozta kitettsége nyomán szakadt be az árfolyam, majd év közben perbe is fogták Jeffrey Epsteinnel való kapcsolata miatt.

A kurzus év végi erősödése mögött a ragyogó harmadik negyedéves nyereség állt, amely 475 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.