BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenegyezer forint alatt az OTP, nagy léptekkel gyengül a forint

Nem kedvez a széljárás a tőzsdézőknek pénteken, a pesti börze pedig kifejezetten alulteljesít. A magyar nagypapírok közül csak a Richter állja a sarat, a forint ereje pedig elszállt az euróval és a dollárral szemben is.

Péntek délután is az eladók diktálják az iramot az európai tőzsdéken, a befektetők optimizmusát az újra felerősödő inflációs félelmek és ezzel összhangban a kamatemelési várakozások hűtötték le. A nyugat-európai részvényindexek közül a frankfurti DAX 0,7 százalékkal került lejjebb, a párizsi és a milánói börze félszázalékos, a londoni tőzsde pedig 0,2 százalékos mínuszt halmozott fel 14 óra utánig.

tőzsdezárás pirosban van a tőzsde medvepiac Global stock market down turn into a negative growth recession - 3D illustration rendering
Fotó: Shutterstock

A pesti tőzsde ennél is nagyobb nyomás alá került, a BUX 1,1 százalékos veszteséggel fordult rá a heti kereskedés utolsó pár órájára. Az esést a fej-fej mellett az OTP és a hajnalban éves rekorderedményről, ám veszteséges utolsó negyedévről jelentő Mol vezeti, egyaránt 1,8 százalékkal. A bankpapírt ezzel ismét 11 ezer forint alatt, az olajrészvényt pedig 2742 forinton jegyzik.

 

A tegnap közzétett elemzői konszenzus alapján jövő héten csökkenő profitról adhat számot a Magyar Telekom, ez pedig láthatóan elbizonytalanította a befektetőket, akik 1,1 százalékkal húzták lejjebb az árfolyamot pénteken. A nagypapírok közül egyedül a Richter úszta meg az eladási hullámot, a gyógyszergyártó részvényeivel 0,8 százalékos pluszban, 7945 forinton kereskednek.

Az utóbbi hetekben remek formában lévő forint nagy menetelése viszont, úgy látszik, egyelőre véget ért, ebben szintén a magasabb inflációs várakozások és ezzel párhuzamosan a dollárba menekülő befektetők lehetnek a ludasok.

Az euróhoz képest csaknem 1 százalékkal gyengült ma a hazai fizetőeszköz, a keresztárfolyam ezzel már a 387-es szintet súrolja alulról. A dollárral szemben ennél is nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkent a forint értéke, a tengerentúli deviza jegyzése átlépte a 364 forintos szintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.