Új vizekre evezett az Apple, a világ legnagyobb technológiai vállalata magáévá tette a fintechcégek által az utóbbi néhány évben magas színvonalra emelt készülékértékesítési módszert, a BNPL-t. Ez magyarul azt jelenti, hogy vásárolj most és fizess később – részletekben. A keresletélénkítő technika alkalmazását egyelőre a legmegbízhatóbb piacon vezeti be az Apple – azaz hazai pályán, az Egyesült Államokban. 

Chelsea Clinton, vice chairman of the Clinton Foundation, looks at the Apple iPhone 14 at the company's Fifth Avenue store in New York, US, on Friday, Sept. 16, 2022. The latest iPhone hits stores Friday, and Apple Inc. is counting on well-heeled shoppers to make the device a hit during a year of roaring inflation and shaky technology spending. 
Az Apple első körben hazai hívein teszteli le a BNPL-szolgáltatását.
  Fotó: : Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Azért akinek nincs pénze, és vágyik egy iPhone-ra vagy egy iPadre, ne ringassa magát álmokba, hiszen ha hazaviheti is az eszközt, azt hat héten belül négy egyenlő részletben ki kell fizetnie. Igaz, kezelésidíj- és kamatmentesen. Az Apple Pay Later nevű szolgáltatás potenciális igénybe vevői körét azonban behatárolja, hogy az 50-től ezer dollárig terjedő hiteligénylést eleve Apple-applikáción keresztül lehet megtenni olyan Apple-kereskedőknél, amelyek elfogadják az Apple Pay fizetési rendszert. 

Mondjuk ez az amerikai dílerek 85 százalékára igaz. 

A szolgáltatáshoz a hátteret a MasterCard és a Goldman Sachs biztosítja.

 Az igénybejelentéssel persze lehet trükközni, például családi vagy ismeretségi körön belül, de a visszaélések kockázatát az eladott készülékek 50 százalék körüli haszonkulcsából bőségesen fedezni lehet. 

Arról nem is szólva, hogy a felhasználónak saját érdeke, hogy rendben fizessen, egyrészt mentesül az ilyenkor felszámított extra díjról, másrészt a készüléket a távoli letiltás funkcióval működésképtelenné teheti a szívjóságáról nem éppen híres Apple. 

Az nem derült ki, hogy az Apple milyen pluszforgalomra számít a BNPL-rendszer meghonosításával, az viszont igen, hogy az ebben a szegmensben működő fintechcégek súlyos csapásként élhetik meg az egyik igen kurrens termékkör kvázi kiesését.

Vagy az Apple Pay Laternél is jobb feltételeket kell kínálniuk, ez azonban technikai akadályokba ütközik, 

hiszen a pandémia idején fellendült BNPL-iparágat a világ nagy központi bankjainak sorozatos kamatemelései félltérdre kényszerítették, míg a másik oldalon a történelmi rekordokat döntő fogyasztáscsökkentő hatása rontotta az üzletmenetüket.

Kétség sem fér hozzá, hogy az Apple Pay Later könnyedén legyőzi a többi BNPL-szereplőt, globális ismertsége és megbízható háttere mellé anyagi előnyöket is kínálva a többi szereplő piaci részesedését fogja erodálni

– állítja Danni Hewson, az AJ Bell elemzője, és hogy ez mennyire igaz, azt a BNPL-szektor főszereplőinek árfolyamesése híven illusztrálja. A tizenegy éve a piacon lévő egyik BNPL-úttörő, az Affirm 7,4 százalékot esett, amiből várhatóan két százalékot tud visszahozni a kor délutáni tőzsdenyitásig, míg a fintechszolgáltatások tömkelegét nyújtó és felvásárlásokkal előre menekülő PayPal egy százalékot veszített az értékéből. 

The Apple iPhone Pro Max on sale at the company's Fifth Avenue store in New York, US, on Friday, Sept. 16, 2022. The latest iPhone hits stores Friday, and Apple Inc. is counting on well-heeled shoppers to make the device a hit during a year of roaring inflation and shaky technology spending. 
Fogja, vegye, vigye haza – fizetni csak később kell! De kell.
Fotó:  Jeenah Moon / Bloomberg via Getty Images

Versenytársa, a Square ugyanígy járt, de nála a Hindenburg Research által a napokban felfedett félretájékoztatási botrány aktuális fejleményei mozgatják inkább az árfolyamot. 

A nagy nyertesek közé sorolható a magyar származású ausztrál Nick Molnar, aki felfuttatta a BNPL-szektor egyik üdvöskéjét, az Afterpayt, 

hogy aztán jó érzékkel eladja a Square elődjének, a Blocknak. Amióta az ügylet tavaly januárban megvalósult, a BNPL-iparág működési feltételei folyamatosan romlanak. Molnar és társa az alacsony a kamatok korszakában nyolc év alatt fejlesztette 29 milliárd dollárt érő vállalkozássá a ma már csak a nevében élő Afterpayt. 

Relatív árfolyammozgások 2021. január 22-től
Az utóbbi két év nem volt diadalmenet a fintech-szektorban.

Ebben a kezükre játszott, hogy koronavírus-járvány, a hosszúra nyúló lezárások az e-kereskedelmi szektor és vele az online fizetési platformok felé terelték a vásárlókat, növelve a keresletet a BNPL-szolgáltatásokat kínáló fintechcégek iránt. Főként a millenniumi és a Z generáció körében vált hamar közkedveltté a szolgáltatás.

A BNPL-piacra beszálló Apple óvatosan fog eljárni, ami a jelenlegi gazdasági környezetben bölcs döntés

mondta a Reutersnek Christopher Brendler, a D.A. Davidson elemzője, aki abból következtet erre, hogy a cég saját kezében tartja a finanszírozást és a hitelbírálatot is, ráadásul a termékei keresletére sem lehet panasza, magyarán különösebb értékesítési gondokkal nem küszködik az amúgy a zsugorodás jeleit mutató globális okostelefon-piacon.