BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti korrekció érkezhet a technológiai papírokban

Elsősorban a technológiai óriások erős teljesítményének volt köszönhető, hogy másfél hónapja korrekció nélkül emelkedik az S&P 500 index.

A nemzetközi részvénypiacok tekintetében a mesterséges intelligencia körüli optimizmus terjedése volt az egyik legmeghatározóbb tényező az elmúlt másfél hónapban. Ez alatt az időszak alatt az amerikai bankokat övező bizonytalanság ellenére érdemi korrekciót nem szenvedett az amerikai nagyvállalatokat reprezentáló S&P 500 részvényindex, ami elsősorban a technológiai óriások erős teljesítményének volt köszönhető. 

Internet,Of,Things,Disruption,Everything,,,Neural,Network,,,Deep Internet of things Disruption everything , neural network , deep learning , artificial intelligence concept. 3d rendering of robot face , blue bokeh and building abstract background.
mi, ai, mesterséges, intelligencia,
Fotó: Shutterstock

A mesterséges intelligencia (MI) körüli optimizmus vélhetően indokoltnak fog bizonyulni, a technológia ugyanis óriási potenciált hordoz. Hasonlóan az internetforradalomhoz, a mesterséges intelligencia is elsősorban a szellemi munkát végzők hatékonyságát növeli meg rendkívüli mértékben. A technológia az oktatástól kezdve a marketingen át egészen a számítógépes programozásig megreformálhatja a jelenleg bevett munkafolyamatokat, ami óriási ugrást eredményezhet a termelékenység szempontjából. 

 

Csakúgy mint a kilencvenes években az internet és a 2010-es években a felhőszolgáltatások, vélhetően a mesterséges intelligencia is több évig kitartó trendeket fog kialakítani a globális részvénypiacokon, ahol jelen állás szerint ismét az amerikai nagyvállalatok fognak dominálni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy  az emelkedéseket kivétel nélkül korrekciók és konszolidációs időszakok követik. 

Vélhetően a következő egy-két hónapban az MI-papírok is hasonló fázison fognak keresztülmenni. 

Habár rövid távon a részvénypiacok tekintetében érdemi kockázat nem látszik, a mesterséges intelligenciából profitáló vállalatok részvényeinek árfolyama túlvett állapotba került, ezt követően természetesnek számítana egy átmeneti korrekció. 

A korrekció több formában is érkezhet, a rendkívül megugrott papírok vélhetően 10-20 százalékos esést szenvedhetnek, mások pedig az emelkedést követően oldalazás formájában konszolidálódhatnak. A rövid távú trendek követőinek érdemes lehet realizálni a jelentős profitokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy 6–12 hónapos távon vélhetően további emelkedést produkálhatnak ezek a részvények.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.