BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősen zárta a tavaszt a pesti börze

Bő öt százalékot erősödött a BUX múlt hónapban, a legforgalmasabb hazai részvények közül az OTP, a brókercégek versenyében a Wood végzett ismét az első helyen.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elsődleges részvénymutatója, a BUX index 47 262 ponton fejezte be a májust, ez 5,4 százalékos emelkedést jelent áprilishoz képest. A növekedés az azonnali piac forgalmában is tükröződött, amely összesen 208 milliárd forintot, napi átlagot tekintve 9,9 milliárd forintot tett ki – derül ki a BÉT közleményéből. 

20201008 Budapest BÉT Budapesti Értéktőzsde Zrt. IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20201008 Budapest 
BÉT 
Budapesti Értéktőzsde Zrt. Illusztráció
Fotó: Kallus György 
 LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A nemzetközi tőkepiacon kettős hangulat jellemezte a májust: míg az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos várakozások egészen a május 28-i megállapodásig világszerte bizonytalanságban tartották a befektetőket, a hónap utolsó negyedében a tech szektor a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok, azon belül is elsősorban az Nvidia vezérletével jelentős raliba kezdett.

A bizonytalanság a BUX index alakulásán kevésbé érződött – az index egyenletes, végül az előző hónaphoz képest több, mint 5,4 százalékos növekedéssel, 47 262 ponton zárta a májust. A legmagasabb értéket, 47 573 pontot május 26-án érte el a mutató.

A legnagyobb, 105 milliárd forint értékben ebben a hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte: míg a gyógyszeripari társaság 53 milliárd, az olajvállalat 37,9 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül a Nutex és a Duna House különösen kiemelkedett, előbbi 16,8, utóbbi 15 százalékos részvényárfolyam-növekedést ért el áprilishoz képest.

A blue chip részvények közül a legnagyobb, 6,8 százalékos árfolyam-emelkedést a Richter szállította, az OTP közel öt százalékkal, a Mol pedig 2,8 százalékkal drágult. A Magyar Telekom kurzusa mintegy két százalékkal csúszott lejjebb.

A BUX index alakulása
2023. április 28.-május 31.

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a Wood & Company zárt az első helyen, 104,8 milliárd forinttal. Őket a Concorde 91,5 milliárd, az Erste pedig 90,9 milliárd forinttal követte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.