BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengül a forint az MNB-döntés előtt, a nemzetközi trendek sem segítenek

Biztosra veszik az elemzők az újabb kamatcsökkentést a Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén, és a 14 órakor esedékes bejelentésre készülődő devizapiacon megint gyengülőbe fordult a forint, holott a nemzetközi tényezők közt kedvező és negatív egyaránt van.

A hazai piacokon már a Magyar Nemzeti Bank 14 órakor esedékes kamatbejelentésére készülnek, a jegybank vékony jégen egyensúlyozik ugyan, de az elemzők egyetértenek, hogy folytatódik az óvatos kamatcsökkentés. A forint a bejelentés előtt megint gyengülőre fogta, bár nem látszik jele, hogy vissza akarna térni a múlt hét végi többhetes mélypontokra az euróval szembeni árfolyam: az elmúlt napokban tulajdonképp beragadt egy viszonylag szűk sávba a 373,50-es szint körül.

Hungarian,Forint,In,A,Magnifying,Glass,A,Business,Background
Fotó: Shutterstock

A kereskedők az utóbbi napokban nem tettek kísérletet, hogy megint a másfél hete 367,7 körül elért több mint egyéves csúcsok felé lökjék az árfolyamot, miután a devizapiacokat a múlt héten felbolydították a Federal Reserve dollárt erősítő kommentárjai és az európai földgázár felszökése. Felröppentek olyan elméletek, hogy az utóbbi okozta a forint múlt heti gyengülését 377 közelébe, ahonnan több egységgel visszakorrigált, miután a TTF-földgázár is visszavonult a hét elején.

A földgáz gyengíti a forintot – a teória stimmel is, nem is

Felröppent a napokban az elmélet, hogy a forint árfolyamának a visszavonulását a földgáz árának emelkedése okozta. Ezt vizsgáltuk meg, és arra jutottunk, hogy a földgáz grafikonját érdemes lesz továbbra is figyelni, de egyszerre több tényező működik.

Kedden a délelőtti kereskedés közepén 374,2 környékén járt a forint, körülbelül egy forinttal gyengébb szinten, mint előző este, miközben a piac az MNB bejelentésére várt, illetve a még ennél is fontosabb kommentárokra, amelyekben a jegybank eligazít, kívánja-e folytatni a kamatcsökkentéseket, és milyen ütemben.

Erről tudni kell, hogy az MNB előzetes kommunikációjában jó előkészített, többévnyi kamatemelést visszafordító kamatcsökkentési ciklust a piac elfogadta, hiszen a várakozások szerint erre tartanak a jegybankok is, habár a Fed késéssel, az EKB pedig még később követheti ebben az MNB-t, ahogy ez a szigorítás esetében is történt.

Az óvatosságra intő bökkenő, hogy a múlt heti Fed-kommentárok alapján Amerikában a vártnál magasabbra emelkedhetnek a kamatok, és tovább maradhatnak ott. Ez a változás erősítette is a dollárt a múlt héten, habár az EKB is kamatot emelt csütörtökön, és máris jelezte, hogy júliusban megismétli – az erős dollár pedig elméletben nem jó a feltörekvő piaci devizáknak. 

Kedden azonban rákapcsolt az euró, és a dollár jegyzése már 1,095 környékén jár, a múlt heti 1,066-nál jóval gyengébben.

 

 

Ez pozitív fejlemény a forint számára. Ugyanakkor történt egy negatív is: a holland TTF határidős gázár megint emelkedésnek indult, és a megawattóránkénti 36,9 eurónál jár az   teljesítésre, a hét eleji 31-32 dollárnál magasabban, de mélyen a múlt héten ütött 50 dolláros csúcs alatt. Ezt a grafikont azért figyelik a devizapiacon, mert a magyar külkereskedelmi mérleg erősen függ az energiaárak mozgásától, és 

fájdalmas emlék – bár homlokegyenest javult idén a helyzet –, hogy tavaly a gázár szárnyalása rekordszámba menő forintzuhanáshoz vezetett.

A forint délutáni mozgásai várhatóan attól függnek majd, mennyire galamb-, illetve héjalelkűnek ítélik a piaci szereplők az MNB kommentárjait a maguk beárazott várakozásaihoz képest. 

A forintvásárlók dolgát azonban ezúttal nehezíti,

hogy elterjedt, netán az eladók rásegítésével is, hogy pénteken akár le is minősítheti Magyarország hitelbesorolását a Fitch. Az előzményekről meg kell jegyezni: az év elején a forint kalapját emelve és izmait megmutogatva elsétált a negatív hitelminősítői hírek mellett. Hamarosan kiderülhet, növekedett-e az érzékenysége azóta.

A bóvli szélére sodorhatják Magyarországot a londoni elemzők

Valós a veszély, hogy leminősíti Magyarország államadósság-osztályzatát a Fitch Ratings. A londoni elemzőház pénteken vizsgálja felül hazánk szuverén adósságbesorolását, a legutóbbi alkalommal stabilról negatívra rontotta a magyar gazdaság kilátásait. Bár azóta több területen jelentős javulást történt, így is maradtak kockázatok bőven.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.