BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehúzta a Teslát a vételi cetlijéről a Goldman Sachs

Jóllehet a leminősítés mögött leginkább az aktuális árfolyam áll, azért az elemzők megemlítették az új autók jelenlegi „nehéz árazási környezetét” is, amely a Goldman szerint idén lerontja a Tesla bruttó árrését.

Vételről semlegesre minősítette le a Teslát a Goldman Sachs, ám egyidejűleg a részvény célárát 185 dollárról 248 dollárra emelte. Az amerikai nagybank elemzői főként a papír év eleje óta tartó hatalmas ralijára reagáltak, melynek során 108 dollárról június 20-ig 274 dollárig száguldott, majd erről a relatív csúcsról a pénteki zárásra 257 dollár alá gyengült a kurzus.

Photo illustrations in Brazil.
Fotó: Rafael Henrique / ZUMA Press / Northfoto

A Goldman stratégái továbbra is pozitívan ítélik meg a Tesla hosszú távú növekedési potenciálját és versenypozícióját, ám az év eleje óta tartó 108 százalékos, illetve az utolsó egy hónap során elért 38 százalékos emelkedés után az árfolyam most már megfelel a Goldman értékelésének.

„Összességében úgy véljük, hogy a jelenlegi részvénykurzus tükrözi azt a véleményünket, hogy a Tesla hosszú távú növekedésre pozicionált, tekintettel az elektromos autók (EV) és a tiszta energia piacán megszerzett vezető pozíciójára, amit egyebek között annak tulajdonítunk, hogy képes teljes megoldásokat kínálni a szegmensben, beleértve a töltést, a tárolást, az önvezető autózás szoftvereit (Full Self-driving; FSD) és a kapcsolódó szolgáltatásokat, ráadásul mindezt egy közvetlen értékesítési modellben árusítva” – írták egy befektetőknek szóló jegyzetben.

Ugyanakkor – bár a leminősítési lépés mögött leginkább az aktuális árfolyam áll – azért az elemzők megemlítették az új autók jelenlegi „nehéz árazási környezetét ” is, amely a Goldman szerint idén lerontja Elon Musk autógyártó cégének bruttó árrését.

Összességében a Goldman továbbra is 

pozitívan áll az EV-k bevezetéséhez, és továbbra is ebben a szektorban – ideértve a szélesebb értelemben felfogott beszállítói kört is – látja a legtöbb befektetési lehetőséget, különösen azoknál a cégeknél, amelyek nagyobb hozzáadott értékkel segítik az átállást.

A Tesla részvényei a hírre 1,4 százalékkal estek hétfőn, az amerikai piacnyitás előtti elektronikus kereskedésben, miközben a Goldman új árfolyamcélja a pénteki záróártól mintegy 3 százalékkal marad el.

A Tesla árfolyama 2023-tól
 

A Goldman leminősítése előtt ebben a hónapban már a Morgan Stanley és a Barclays elemzői is lefelé módosították a Tesla ajánlását, mindkét cég vétel helyett most már a papírok tartását javasolja, ám ezzel egyidejűleg a célárat 250, illetve 260 dollárra emelték.

A Refinitiv elemzői konszenzusa is tartásra ajánlja a papírt, méghozzá 210 dolláros medián céláron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.