BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva elismerte, hogy nagyobb lehet a vártnál a költségvetési hiány

Kelendő az orosz állampapír, csak túl magas a kockázati felára.

Az orosz költségvetési deficit az idén elérheti a GDP 2,5 százalékát – jelentette be kedden Anton Sziluanov pénzügyminiszter, aki először ismerte el nyilvánosan, hogy a hiány esetleg nagyobb lehet az eredetileg vártnál az ukrajnai háború hatalmas költségei miatt.

Saint Petersburg International Economic ForumSAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 16: Russian Finance Minister Anton Siluanov makes a speech as he attends a session of the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg, Russia on June 16, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Anton Sziluanov pénzügyminiszter elismerte, hogy nagyobb lehet a deficit.
Fotó: AFP

A nagyarányú kiadások és az év első felében a tavalyihoz képest 47 százalékkal zsugorodó energetikai bevételek következtében 28 milliárd dollárra futott fel a költségvetési hiány. A pénzügyi tárca azt is elismerte a Reuters tudósítása szerint, hogy újabb adóteher bevezetése is elkerülhetetlen a katonai kiadások fedezésére.

Sziluanov az Argumenti i Fakti című internetes portálnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy a hiány többé-kevésbé megfelel majd a tervezettnek, a GDP 2-2,5 százalékának. Hangsúlyozta azonban, hogy az országnak elegendő forrása van a tervezett kiadások fedezésére, de panaszkodott a magas hitelköltségek miatt.

Ha kisebb lenne a költségvetés hiánya, akkor nem lenne szükségünk olyan sok kölcsönt felvenni – és alacsonyabb lenne a hitelköltség

– mondta. „Már most több mint 11 százalékos hozamot kell fizetnünk a tízéves állampapírok után. Az infláció 3,6 százalékos, az alapkamat 8,5 százalék, mi pedig 11 százalékon veszünk fel hiteleket. A befektetők látják, hogy milyen hatalmas az állam étvágya a hitelek iránt, azért készek állampapírt vásárolni, de csak magasabb hozamért” – tette hozzá.

A view shows the Russian oil producer Gazprom Neft's Moscow oil refinery on the south-eastern outskirts of Moscow on April 28, 2022. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Több bevételt szeretnének az olajexportból.
Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az orosz jegybank pénteken hosszú kihagyás után a vártnál nagyobb mértékben, száz bázisponttal emelte az irányadó kamatlábat.

Sziluanov azt is elmondta, hogy minisztériuma azt tervezi, hogy a jelenlegi 25 dollárról 20 dollárra csökkenti a kedvezményt, amelyet az ország nyersolajexportjára kivetett adó megállapításához használ. A Brent típusú nyersolaj jelenlegi, hordónkénti 80 dollár körüli ára mellett a minisztériumnak 2023-ban nyolcezermilliárd rubelnyi olaj- és gázbevételt kellene beszednie – mondta. (Egy dollár 342,6 forint.)

Az Oroszország ukrajnai inváziója miatt kivetett nyugati szankciók, köztük az orosz nyersolajexport hordónkénti 60 dolláros ársapkája és az Európai Unió importtilalma kényszerítette arra a Kremlt, hogy változtasson az olajeladások megadóztatásának módján.

A növekvő indiai és kínai kereslet miatt egyébként az orosz olaj ára közelít a nemzetközi irányadó fajtákéhoz, és az Ural típusé augusztusi szállításra már átlépte a megszabott 60 dolláros határt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.