BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kerékbe törheti-e az OTP raliját a csalódást keltő GDP-adat?

Bár a szerdán közzétett kiábrándító GDP-adat semmi jót nem ígér az OTP számára, mégis egyfajta védettséget jelenthet, hogy már távolról sem csupán egy magyar bankról van szó, hiszen az idei második negyedévben nyeresége 70 százalékát külföldi leányai gazdálkodták ki, ami meg is látszott a profit nagyságrendjén.

Nyilvánvalóan kedvezőtlenül érinti az OTP-részvények hosszabb távú erősödő trendjét a szerdán közzétett második negyedéves GDP-adat, hiszen az április–június közötti három hónapban éves alapon 2,4, míg az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék, holott a Világgazdaságnak előzetesen nyilatkozó szakértők 2022 hasonló időszakához képest 1,3 százalékos zsugorodást, negyedéves bázison pedig 0,4 százalékos növekedést vártak.

Daily Life In Eger
OTP bank (otpbank) logo on a building is seen in Eger, Hungary on 3 November 2019  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Michal Fludra / AFP

A legnagyobb hazai bank részvényei egyébként a vártnál ragadósabb technikai recesszió hírére angolos higgadtsággal reagáltak, negyed tíz körül volt ugyan a napi gráfon egy éles leszúrás, egészen 13 420 forintig, ám onnan felfelé indult a menet, és utoljára már 13 680 forint körül járt a kurzus, ami már csak 1 százalék alatti mínuszt jelent a papírok keddi záróértékéhez mérten.

Az elmúlt napokban sem volt amúgy olyan fényes a helyzet az OTP-részvények frontján, lévén bár az árfolyam pénteken rövid időre átlépte a 14 ezer forintos lélektani határt, egészen 14 085 forintig jutva, ám nem tudott ebben a magasságban gyökeret verni, azóta pedig inkább lefelé csorgott.

Év eleje óta azonban mégis impresszív képet mutat árfolyamgörbe, miután tavaly december 30-án még 10 ezer forint körül adták-vették az OTP-t. Arról nem is beszélve, hogy 12 hónapja pedig egy ezressel még lejjebb állt a kurzus.

Az OTP részvényeire azonban érthető okokból mindig erőteljesen hat a hazai makrogazdasági háttér, hiszen vevői között messze többségben vannak a külföldi befektetők, akik a híreket jellemzően ezzel az instrumentummal kereskedik le. 

Persze azt sem szabad feledni, hogy az OTP már messze nem csupán magyar bank, második negyedéves profitja 70 százalékát külföldön érte el, ami védettséget jelenthet számára épp a lelombozó hazai hírekkel szemben is. Emellett talán az sem merül a felejtés homályába, hogy óriási rekordról jelentett a nagybank a múlt héten.

A magyar GDP alakulása mellett azonban a globális térből érkező információk sem túlzottan kedvderítők, a napokban a Fitch hitelminősítő figyelmeztetett az amerikai nagybankok sebezhetőségére, de nem tesznek jót a részvénypiacoknak a felpattanó tengerentúli hozamok sem.

A baj persze nem jár egyedül,

Kínában sem örömteli a hangulat, a legtöbb piacon érdemi esés látható, az amerikai mozgásokra rímelve. 

A kínai ingatlanszektor padlófékezése miatti növekedési félelmek pedig a nyersanyagokat is nyomás alatt tartják.

Ráadásul az egyik legnagyobb kínai „árnyékbank” a 138 milliárd dollárnak megfelelő mérlegfőösszegű Zhongrong is egyre-mára mulasztja a kifizetéseket, már legalább 30 terméknél esett késedelembe. A főként a földbe állt lakáspiac finanszírozásában aktív cég likviditása állítólag váratlanul kiszáradt. Az ingatlanfejlesztő Country Garden sem áll jobban, ez a cég is csúsztatja a kifizetéseket.

A hazai gazdaságra visszatérve a nagy kérdés most az, hogy az infláció beharangozott csökkenésével és az augusztustól várható reálbérfordulattal együtt végre ismét élénkül-e a fogyasztás, vagy továbbra is óvatos költekezés jellemzi a lakosságot.

 

Kérdés az is, hogy a forint elmúlt hetekben mutatott teljesítménye mennyire ingatja meg a Magyar Nemzeti Bank elkötelezettségét a kamatok leszállításában, hiszen a bankokat primér módon érinti, hogy két számjegyű kamatok mellett érdemi hitelezés szóba sem kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.