BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átment a jegybank üzenete, reagál a forint

A magyar fizetőeszköznek láthatóan jót tett az a bejelentés, hogy a szigorú monetáris kondíciók változatlanul szükségesek.

A várakozásoknak megfelelően összeért a jegybanki alapkamat és az effektív kamat, a bejelentést és a Magyar Nemzeti Bank üzeneteit forinterősödés követte, kedd délután 387,5–388,5 forinton kereskednek az euróval, miközben reggel még 391,6-en is járt a keresztárfolyam. 

Hungarian,Forint,,Woman,Holds,Wallet,With,Money,In,Hand,,Financial
Fotó: Shutterstock

A magyar fizetőeszköznek láthatóan jót tett az a bejelentés, hogy a szigorú monetáris kondíciók változatlanul szükségesek az árstabilitás fenntartható elérése érdekében. Emellett pedig a globális dezinflációt övező kockázatok megjelenése és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága 

egyaránt óvatos monetáris politikát indokol.

Hatalmas erősödés összességében nincs, a hazai piaczárás környékére a forint megint megindult vissza, a 390-es szint felé. A dollár továbbra is betonerősnek látszik, és ez a háttér nem használ a nemzetközi devizáknak, a közép-európaiak számára pedig hendikep, hogy a régióban érzékelhetően beindult a kamatok csökkenése.

Hétfőtől vakon repülhet az Egyesült Államok, ám a dollár továbbra is bivalyerős marad

Ha valóban leállna az Egyesült Államok kormányzata hétfőtől, szünetelne a gazdaságpolitikai irányításhoz szükséges létfontosságú adatszolgáltatás is, és a befektetők is kénytelenek lennének a sötétben tapogatózni. A dollár erején azonban – úgy tűnik – még ez a katasztrófa-forgatókönyv sem fog ki, hiszen a növekvő amerikai kötvényhozamok folyamatosan támogatják a kurzusát.

A tőzsdén már a reggeli órákban is kiváló volt a hangulat, késő délután a BUX 0,7 százalékos pluszban van. A nap sztárja a 2 százalékkal erősödő OTP, itt nem igazán a kamatkörnyezet módosítása volt a meghatározó (bár igaz, hogy a központi banki kamatkondíciók csökkentése segíthet javítani a hitelkeresleten), hanem az a pletyka, hogy a vezető magyar pénzintézet lengyel akvizíciót fontolgathat. A Mol-papírok gyengülnek, a Telekom részvényei viszont ismét erősek, ennek nyomán 1 százalékos az árfolyamuk emelkedése. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.