BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülő pályán maradt a forint, az euró ismét a 391-es szint fölött

Tovább gyengült kedd reggelre a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, a pesti tőzsde enyhe pluszban kezdte a napot.

Tovább gyengült kedd reggelre a forint, az euróval szemben 0,3 százalékot veszített a hazai fizetőeszköz kilenc óráig, a keresztárfolyam a nap eleji 390-es szintről 391,3-ig szaladt fel.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Shutterstock

Varga Mihály pénzügyminiszter hamarosan a VIG alapkezelő Fókuszban a forint című konferenciáján mond beszédet, ami szintén megmozgathatja a forint árfolyamát. A magyar pénznem azt követően kezdett ismét volatilis mozgásba, hogy Varga Mihály és Matolcsy György jegybankelnök üzengetéstől sem mentes vitában gyökeresen eltérő értékelését adta a magyar gazdaságpolitikának a múlt heti közgazdász-vándorgyűlésen.

A forint irányát rövid távon az MNB ma délutáni kamatdöntő ülése is meghatározhatja, csaknem egy év után ismét az alapkamat lehet az irányadó ráta, ha a várakozásoknak megfelelően a monetáris tanács valóban összezárja a kamatszinteket, és kivezetheti az eszköztárából a tavaly októberi pénzpiaci turbulenciák idején bevezetett egynapos betéti eszközt.

A hazai tőzsde enyhe pluszban kezdte a napot, a BUX 0,1 százalékkal, 55 382 pontra emelkedett a nyitást követően. Az OTP kurzusa 13 ezer forinton, minimális emelkedéssel rajtolt, a Richter papírjai 0,1 százalékkal, 9080 forintig kerültek feljebb, míg a Magyar Telekom kurzusa 0,2 százalékkal 524 forintra erősödött. Egyedül a Mol gyengélkedik a blue chipek közőül, az olajtársaság részvényeinek jegyzése 0,1 százalékkal, 2770 forintra ereszkedett.

Hatalmasat gyengülhet a forint, ha Ázsiába költöznek a carry traderek

A hazai deviza eddig a kamatkülönbözetekre játszó befektetők egyik nagy kedvence volt, a várható monetáris lazítás azonban könnyedén kiránthatja a carry traderek szőnyegét a forint talpa alól.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.