BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétségbeesetten próbája védeni a rubelt az orosz jegybank

A kamatdöntés után újabb monetáris eszközzel próbálkozik a központi pénzintézet. A cél a rubel gyengülésének féken tartása.

Az orosz jegybank szerdán bejelentette, hogy szeptember 14. és szeptember 23. között kilencszeresére növeli a napi devizaértékesítését, hogy ezzel próbálja meg elkerülni a rubel újabb zuhanását – számolt be róla a Reuters.

Falling,Roubles.,Conceptual,Business,Image.Falling Roubles. Conceptual business image.
Fotó: Shutterstock

A központi pénzintézet közleménye alapján a megjelölt időszakban összesen 150 milliárd rubel értékű devizát fog értékesíteni, ami naponta 21,4 milliárd rubelnek felel meg, és jelentős szintlépés a korábbi 2,3 milliárdhoz viszonyítva. A jegybank tervei között szerepel eurókötvények visszaváltása is szeptember 16-án, összesen 3 milliárd dollár értékben. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy a tulajdonosok rubelben kapják meg a pénzüket, és egy részük várhatóan megpróbálja valamilyen devizára váltani azt.

A valutaeladások felpörgetése segítene kielégíteni az extra keresletet, egyúttal mérsékelni a piaci volatilitást is.

Az orosz központi bank augusztus 15-én 350 bázisponttal, 12 százalékra emelte az irányadó a kamatlábat, miután a rubel 17 hónapos mélypontra, 101,75-re esett a dollárhoz viszonyítva. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy a következő, szeptember 15-én esedékes kamatdöntő ülés alkalmával újabb emelést hajtanak végre.

Hands,Holding,Russian,Rouble,And,Us,Dollar,Bills.,Dollars,And
Fotó: Shutterstock

Az orosz LocoInvest befektetési igazgatója, Dmitrij Polevoj úgy véli, hogy a jegybank lépése minimálisra csökkenti a devizapiac bedőlésének és a rubel hirtelen összeomlásának kockázatát. Jevgenyij Loktyukhov, a Promsvyazbank elemzője szerint a banki beavatkozással stabilizálni tudják a dollárt 98 rubel alatti árfolyamon a szeptember 15-i ülés előtt.

A bejelentést megelőzően a rubel árfolyama háromhetes mélyponton, 98,34-en mozgott, utána azonban a dollár értéke visszakúszott 98 rubel alá.

A dollár-rubel árfolyam 2023-tól
 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.