BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megverte európát a BUX, erős napja van a forintnak is

A nyugat-európai börzék gyengélkedéséhez képest üde színfolt volt hétfőn a 0,3 százalékos erősödést mutató pesti tőzsde. A forint az euróval és a dollárral szemben is jól teljesít.

Jó formában kezdte a hetet a pesti tőzsde, melynek fő mutatója, a BUX 0,3 százalékos erősödéssel, 55 663 ponton zárt hétfőn. A 8,9 milliárd forintos részvényforgalmat bonyolító hazai börze ezzel jócskán felülteljesítette nyugat-európai társait, melyek szinte kivétel nélkül kisebb veszteséggel nyugtázták a napot a tengerentúli kereskedők segítsége nélkül, az Egyesült Államokban ugyanis ünnepnap miatt zárva tartanak a tőzsdék.

20201008 Budapest BÉT Budapesti Értéktőzsde Zrt. IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20201008 Budapest 
BÉT 
Budapesti Értéktőzsde Zrt. Illusztráció
Fotó: Kallus György 
 LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar blue chipek felemás arcukat mutatták, az OTP és a Mol felfelé, a Richter és a Magyar Telekom lefelé húzta az indexet.

Az OTP részvényei 0,1 százalékos emelkedéssel, tíz forint híján 14 ezer forinton fejezték be a kereskedést, míg a Mol árfolyama 0,2 százalékkal, 2668 forintig került feljebb.

A Richter papírjai ezzel szemben 0,4 százalékkal fordultak le, 8930 forinton zárva a napot. A leggyengébben teljesítő nagypapír, a Magyar Telekom 1,3 százalékos árfolyamesést követően, 457 forintról várja a folytatást.

A BUX-tagok közül a 11 százalékot ralizó Opus volt a nap hőse, a vesztes pólus végén pedig – a Magyar Telekommal karöltve – a Delta Technologies szerepel 1,3 százalékos eséssel.

A forint is az erős oldalon indította a hetet, a hazai fizetőeszköz a tőzsdezárásig 0,4 százalékot nyert az euróval szemben, a keresztárfolyam a nap eleji 384,6-es szintről egészen 382,7-ig jött vissza.

A dollárhoz képest ennél is többet, bő fél százalékot erősödött a magyar pénz, a zöldhasút így 354,7 forinton jegyezték a pesti tőzsde zárásakor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.