BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pár órás opciókkal kaszinóznak az új generációs spekulánsok

Még a Tesla árfolyamát is a forrófejű kezdők fogadásai rángatják a piacon.

Már a mémrészvények adásvétele sem elég izgalmas az amatőr befektetőknek? Az sem kizárt, hogy a pandémia idején bezárt kaszinók és lóversenypályák tőzsdézésre ráfanyalodott törzsközönsége ragadt a parkett szélén. Az biztos, hogy új szemlélet alakult ki az elmúlt három évben, legalábbis az egynapos opciók sorsjegykapargatást idéző piacának forgalma megduplázódott a világjárvány előtti szinthez képest.     

https://www.wsj.com/finance/stocks/options-individual-investors-risk-gambling-a97bee1a?mod=hp_lead_pos7
wall street, tőzsde, stock, amateur pile, gambling, szerencsejéták,
Fotó: The Wall Street Journal 

Nagyban zajlik az évtized elején indult opciós forradalom. Nőtt a kisbefektetők és a rövid lejáratok súlya.

A SpotGamma adatszolgáltató szerint a rövidebb lejáratú, azaz öt vagy kevesebb napon belül kifutó opciók idén augusztusban az összes opciópiaci aktivitás felét tették ki, a három évvel ezelőtti körülbelül egyharmaddal szemben. A Bloomberg Intelligence adatai szerint júniusban az összes opciós tevékenység 27 százaléka az egyéni befektetőkhöz fűződött, szemben a 2020 elején mért 23 százalékkal. Megváltozott az opciók szerepe, 

amíg a nagyok elsősorban fedezeti ügyletekre, addig az egyéni befektetők spekulatív céllal nyitnak opciós pozíciókat.

Pár évvel ezelőtt az opciót még a cizellált kereskedési eszközök közé sorolták, ami szaktudást és piaci tapasztalatot igényel, mostanra az új generációs újonc spekulánsok rövid távú fogadásainak eszköze lett. Ráadásul a statisztikák szerint a döntő többségük veszít.

Egynapos opciók átlagos kötésszáma
 

Fel kellene hagynunk azzal, hogy a rövid opciókat befektetésnek tekintsük, valójában közönséges szerencsejáték

– mondta Benjamin Edwards, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem professzora. Míg Julien Stouff, a genfi ​​székhelyű Stouff Capital befektetési cég alapítója úgy véli, hogy egy  igazi opcióforradalom zajlik az amerikai tőzsdéken, ami bármikor turbulenciát okozhat. Sok elemző, 

a Tesla, a GameStop és az AMC néha szélsőséges napi árfolyamkilengéseit is a forrófejű amatőrök rövid opcióival magyarázták az elmúlt években.   

Az opciós fogadások azért népszerűek, mert rövid távú, magas hozamú fogadásokat lehet tenni a részvényekre. A napon belüli opciók az 0DTE nevet kapták a parkettszlengben. A Hootsuite elemzőcég szerint ebben az évben már 

több tízezren említették a #0DTE hashtaget

a Twitteren, a YouTube-on és az Instagramon, valamint a tőzsdei kisbefektetők által kedvelt Redditen. Néhány éve még ritka madár volt ez a hashtag. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.