BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ritka látvány: vonalzóhoz szegték a forintot, de a Fed majd beletép

Szinte kiegyenesedett a forint ártfolyamgörbéje szerdára a Federal Reserve esti kamatdöntése és sajtótájékoztatója előtt. Nem biztos, hogy ez egész nap így marad, bár a devizapiaci szereplők figyelme a világ legnagyobb gazdaságának jegybankja irányába fordult. A zloty megugrása volt némi hatással a forintra is.

Megnyugodtak a közép-európai devizapiacok az elmúlt napokban, miután augusztus vége óta a főleg Kínából kiinduló rossz világgazdasági hírek és a lengyel kamatcsökkentések csattanásszerű kezdete jól odasózott a régiós devizáknak. Kedd délután és szerda reggel közt volt egy olyan időszak, amikor a forint árfolyamgrafikonja az euró ellenében ritkán látott alakzatot mutatott: mintha vonalzó mentére szegték volna 383,75 közvetlen közelében.

forint
Fotó: Shutterstock

A devizapiacok szereplői a lélegzetüket is visszafojtják a Federal Reserve kamatdöntése és sajtótájékoztatója előtt. Ezekre a mi időzónánkban este 8-tól kerül sor.

A Fed a széles körű várakozás szerint aligha változtat kamatain, de az se valószínű, hogy erőteljes jelzéseket adna arról, hogy immár biztosra vehető, másfél éves kamatemelési sorozata véget ért, és a következő lépés egy csökkentés lesz.

Kamattartásra rendezkedhet be a Fed, erősödő dollárra számít a piac, és ez betehet a forintnak

Az amerikai jegybank szerdán dönt majd a kamatokról, a keresleti oldal alakulásán túl azonban lehet, hogy a kínálati hatásokat is elkezdik majd mérlegelni.

Minél szigorúbb a Fed hangvétele, ez annál negatívabb az euró és szoknyaalja számára. 

Szinte kiegyenesedett a forint árfolyamának grafikonja az euróval szemben, mielőtt a zloty megrángatta kicsit.   Forrás: Stooq.com

A dollárt támogató jegybank-kommunikáció nem kedvez a feltörekvő gazdaságok devizáinak, és  ebben az esetben a közép-európaiak másoknál is kedvezőtlenebb helyzetben vannak, hiszen a lengyel kamatcsökkentés nyomatékot adott a valószínű régiós monetáris lazítási folyamatnak, miközben az uniós kelet legnagyobb gazdasága, Lengyelország októberi választásaira készül.

Ellenben ha Jerome Powell Fed-elnök kommentárjai megroppantanák a dollárt, az kedvező hatással járhatna a közép-európai devizák árfolyamaira.

Relatív árfolyamváltozások 1 hónapos
zloty, cseh korona, forint
Több hét nyugalom után a zloty gyengült a legtöbbet és a forint a legkevesebbet az euró ellenében egy hónapos távon, miközben a cseh korona a középúton járt.     Forrás: Stooq.com

A zloty is okozhat még meglepetéseket és mozgásokat a régiós piacon, erre volt egy emlékeztető, hogy a délelőtti kereskedésben korábbi nyugalmát kis időre feladva a forint 383,85 környékéről 383,2 környékére ugrott, lemásolva a lengyel fizetőeszköz mozgását, ahogy a cseh korona is. Ez nem nagy mozgás, de az este izgalmasnak bizonyulhat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.