BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír az eurózónából: a vártnál gyorsabban esik az infláció

A fogyasztói árak a vártnál kisebb mértékben emelkedtek, de az eurózóna gazdasága a vártnál jobban lassult. Az euró előbb erősödött a dollárral szemben, majd kicsit korrigált.

Az eurózóna inflációja októberben 2,9 százalék volt, a szeptemberi 4,3 százalék után – közölte kedden az Eurostat. Az érték alacsonyabb az elemzők által várt 3,1 százaléknál. Szintén kiadták a harmadik negyedéves GDP első becslését, eszerint a szezonálisan kiigazított adat 0,1 százalékos növekedést mutat az előző negyedévi 0,5 százalék után, év per év alapon. 

A gazdaság lassulása nagyobb a vártnál.

Brussels,,Belgium,-,29,June,2022,,Flags,At,Sunset,,In
Fotó: Shutterstock

Negyedév per negyedév alapon 0,1 százalékkal csökkent a GDP az eurózónában és 0,1 százalékkal nőtt az Európai Unióban.

Az euró-dollár az adatközlés nyomán 1,067 fölé szúrt, majd 1,066 alá korrigált. 

Az előzetes elemzői várakozás az volt, hogy az eurózóna inflációja 4,3 százalékról 3,1 százalékra mérséklődik, míg a maginfláció 4,5 százalékról 4,2 százalékra, év per év alapon. 

A harmadik negyedévre vonatkozó GDP első becslésével kapcsolatban az elemzői konszenzus az volt, hogy a növekedés az előző negyedévi 0,5 százalékról 0,2 százalékra lassul.

Az euró-dollár árfolyama az adatközlés előtti órákban 1,059-ről 1,065-ig emelkedett, vagyis kedd reggel folytatódott az euró hétfői erősödése.   

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.