Az amerikai fogyasztók már tavaly is szembementek az inflációval. Idén meg olyan kitartóan költekeznek, mit sem törődve a történelmi magaslatokon tanyázó kamatlábakkal, hogy immár kimondható: a fogyasztók felülírták a recessziós prognózisokat, teljesen összezavarva a közgazdászokat. A Wall Streeten most arról tanakodnak az okostojások, hogy a Fed kérlelhetetlen priznicei nyomán miért nem hűl a fogyasztási láz.  

Fotó: Getty Images

Úgy tűnik, hogy az erős a rugalmas megtakarítások és az amerikai lakások növekvő ára mellett a fogyasztók jól érzik magukat, s az ellenére is költenek. Hiába emelkednek az árak, rendre megtelnek a koncerttermek és a mozik vetítői, lefoglalják a luxusnyaralásokat, autókat vásárolnak, s a vendéglősök sem panaszkodhatnak a forgalomra.

Ha az idei recessziót elkerülheti is az amerikai gazdaság, vannak arra utaló jelek, hogy a jelenlegi költekezési szokások nem fenntarthatók. A Bankrate felmérése szerint az amerikaiak 60 százalékának csökkentek ebben az évben a megtakarításai. Szeptemberben a jövedelmük 3,4 százalékát takarították meg, ami csupán fele a pandémia előtti utolsó év (2019) őszén mért megtakarítási aránynak a Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint. Ráadásul a kamatemelési periódus alatt szép csöndben feljebb csúszott az úgynevezett semleges kamatszint, ami hosszabb távon megdrágítja a lakás- és autóvásárlást, valamint a hitelfelvételt. Vagyis jó eséllyel azt követően is magasabb szinten ragadhatnak a kamatlábak, amikor a rövid oldalon beavatkozó Fed már lazít a rátán.  

A munkaerőpiac ereje és a háztartások pozitív mérlege segített az amerikaiaknak átvészelni az infláció viharát – hangsúlyozta Daniel Zhao, a Glassdoor foglalkoztatási weboldal közgazdásza. 

A betöltetlen állások száma augusztusban több mint hárommillióval haladta meg a munkát kereső munkanélküliek számát. A bérnövekedés szeptemberben 4,2 százalék volt, meghaladva a 3,7 százalékos inflációt. Bár a fogyasztói árak tavaly nyár óta hűlnek, de az áremelkedés még mindig meghaladja a járvány előtti szintet.

 

Az amerikai háztartások likviditása jelzálogból
 

A lakásfinanszírozás költsége az elmúlt két évben megemelkedett, s a 30 évig fix kamatozású jelzáloghitelek évi 8 százalékos kamatterhe sok potenciális lakásvásárlót tart a pálya szélén. Ám a lakásárak emelkedése és a régi jelzáloghitelek relatíve alacsony kamatozása rengeteg amerikai háztartást juttat extra jövedelemhez. 

A világjárvány kezdetétől 2023 második negyedévéig az amerikai háztartások 280 milliárd dollárt tettek zsebre az otthonukra terhelt új jelzáloghitelekből. Emellett körülbelül 120 milliárd dollárt takarítottak meg a jelzáloghitelek refinanszírozásával, amikor például a 30 éves futamidőt 20 évesre váltották, s ezzel megtakarították a kamat egyharmadát.

Miközben a lakástulajdonosok likviditáshoz jutottak, a pénz lakáscélú befektetésére a jelenlegi magas jelzálogkamatok mellett nincs mód, mindenki beragadt a régi lakásába, ezért jobb híján is fogyaszt. 

Már tavaly feltűnt az elemzőknek, hogy az amerikaiak felélik a járvány idején a kényszerű bezártság és az elkölthetetlen fizetések és segélyek révén felhalmozott megtakarításaikat. Úgy tűnik, ez a párnázottság még mindig kitart. De van egy pszichológiai tényező is, amely szintén összefügg a pandémiával.

A járvány aláásta a szorgos hangya szemléletet, az emberek nem bíznak a jövőben, így teret nyert az egyszer élünk tücsök mentalitása, amit az infláció pénzmorzsoló hatása is fokoz, gyorsítva a pénz forgási sebességét

– véli Michael Liersch, a Wells Fargo vezető tanácsadója.