Korántsem korlátozódik Kínára a két nagy ingatlanfejlesztő csődje. Bár az Evergrande egy halálugrással augusztus végén visszatért a hongkongi tőzsdeparkettre, épp mielőtt törölték volna a részvénykönyvből, de az óriáscég a múlt hónapban már a 35 milliárd dolláros adósságátütemezési tervét is feladta. 

Shenzhen,,China,-,August,08,,2019:,China,Evergrande,Group,Icon
Az Evergrande 300 milliárd dolláros adóssághegyet görget maga előtt. Fotó: Shutterstock

A legnagyobb magánkézben lévő kínai ingatlanfejlesztő a mostanáig legendás túlélőnek tartott Country Garden pedig október elején figyelmeztetett, hogy nem tudja kifizetni esedékes kötvénykuponjait. Egyik 15 millió dolláros kuponjának kedden jár le a türelmi ideje. 

A szektor tucatnyi szereplőjének csődje bajba sodorta azokat a külföldi cégeket, amelyek két évvel ezelőtt – bomba üzletet sejtve – dolláronként 20 centért felvásárolták az úgymond olcsó ingatlankötvényeket, amelyek ma jellemzően 10 cent alatt forognak, de a CreditSights szerint az 5 centes sem ritka. Az elmúlt két évben a kínai ingatlanszektor nemzetközi kötvényeiből 81 milliárd dollárnyi volt nemteljesítő. 

Türelmüket veszítették a befektetők, mert ha a kötvények 10 cent alatt forognak, akkor a piac már a teljes felszámolást árazza

– mutatott rá Jean-Charles Sambor, a BNP feltörekvő piaci kötvényekért felelős vezetője. 

Olyan nagy hírű nemzetközi faktorcégek nyúltak mellé, mint a zürichi Vontobel, a hongkongi SC Lowy és a New York-i székhelyű Apollo. Amikor 20 centen vásároltak, a Moody’s hitelminősítő globális és historikus adataiból indultak ki, miszerint a nemteljesítő kötvények után általában 30 centet be lehet seperni. Ehhez képest például, az Evergrande legaktívabban kereskedett kötvényének árfolyama 20 centről 2,5 centre zuhant.  

A Vontobel már lezárta az Evergrande pozícióját, a Lowy szinte minden kínai kötvénypozíciót lezárt tavaly, míg az Apollo egyelőre mélyen hallgat a kötvényveszteségeiről. 

Kínai ingatlanfejlesztők kötvényeinek árfolyama 2021-től
 

A China Real Estate Information adatszolgáltató szerint szeptemberben a száz legnagyobb kínai fejlesztő eladásai csaknem 30 százalékot zuhantak év per év alapon. 

A külföldi faktorcégek ott hibáztak, hogy racionális, piacvezérelt szerkezetátalakításokban gondolkodtak, de például az Evergrande átstrukturálását a pekingi kormány felügyeli, üzleti szempontból tervezhetetlen politikai megfontolások alapján – mutatott rá Kenny Chung, az Astera Capital kötvénypiaci portfóliómenedzsere.  

Az is érdekes, hogy a pekingi adminisztráció idén hajtóvadászatot indított a külföldi átvilágítócégek ellen, a pekingi irodákban tartott razziák miatt kivonult Hongkongból a brit Nardello s az amerikai Risk és Mintz. Magyarán, a kontinentális Kínában a piaci cégértékelés is ellehetetlenült. 

Mindeközben a kínai kormány kétségbeesett erőfeszítéseket tesz, hogy felélessze a tetszhalott szektort. Vannak azért biztató szerkezetátalakítási lépések is. A Sunac China, amely tavaly májusban vált fizetésképtelenné, már megkapta a bírósági jóváhagyást, a befektetők is reménykednek, s heteken belül megállapodás születhet. Ám a Tradeweb szerint a cég dollárkötvényei csak 15 centre emelkedtek a hír nyomán. 

Robert Koenigsberger, a greenwichi székhelyű Gramercy Funds alapítója ellenben úgy véli: továbbra is ígéretes a kínai adósságpiac. Szerinte, akik most kiszálltak, túl korán vásároltak, közvetlenül a 2021-es fizetésképtelenségi hullámot követően. Amikor a kötvények már olcsóbbak voltak, mint régen, de még drágábbak annál, amennyit valójában érnek. Fontos az időzítés – tette hozzá Koenigsberger, aki 6 milliárd dollárnyi vagyont kezel.