BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte „túlzottan erős” a forint

A forint árfolyamának erősödésével az euró/forint keresztárfolyam a napokban többször is a 380-as szint alá is tudott süllyedni, a nyár közepe óta először.

Szerző: Jobbágy Sándor,  Concorde makrogazdasági elemzője

A forint felértékelődése mögött azonban az elmúlt néhány hétben a hazai makrokockázatok érdemi csökkenése nem volt megfigyelhető. Az egyensúly javulásáról (inflációcsökkenés, fizetési mérleg javulása) nem érkeztek új információk, ahogyan a költségvetés helyzetével és az EU-s forrásokkal kapcsolatos bizonytalanság sem mérséklődött. A kamatcsökkentés ütemes is csak enyhén lassult.

Az euró-forint árfolyam
 

Globálisan azonban a geopolitikai kockázatok piaci hatásáról az amerikai kamatok irányába terelődött a figyelem. 

Az USA kamatvágási várakozások erősödése a globális kockázati étvágy javulását, a dollár gyengülését és számos fejlődő piaci deviza erősödését hozta magával. A forint árfolyamában is elsősorban (és egyre erősödve) ez a hatás tükröződött. A 380-as EURHUF szint alatt a kockázatokat erősen aszimmetrikusnak látjuk: bármilyen negatív információ vagy globális piaci fordulat könnyen forintgyengülést hozhat. Kockázatot jelenthet egy erőteljesebben pozitív hatású hír (például az EU-s forrásokkal kapcsolatos előrelépés bejelentése) – ebben az esetben azonban az erősebb forint a jegybank mozgásterét növelné, hogy intenzíven vághassa tovább a még mindig két számjegyű alapkamatot, ami a forint euróval szembeni kamatelőnyét csökkentve ismét kiszívhatná az erőt a forint vitorlájából.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.