BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van még egy csavar az OTP nagy romániai üzletében, megint a jegybank lehet a hunyó

Eddig biztosra lehetett venni, hogy a Banca Transilvania szerzi meg az OTP Bank Romaniát.

Továbbra is az OTP Bank Romania eladása tartja lázban a román gazdasági sajtót, ezúttal az Economica számolt be új fejleményről: a kiszivárgott hírek szerint a célegyenesben lévő eladási folyamat váratlanul megbicsaklott. A szinte biztos befutónak tartott Banca Transilvania (BT) sem tudja mi történt, így marad a találgatás.

Belgrade,,Serbia,-,May,30,,2021:,Otp,Bank,(otp,Banka)BELGRADE, SERBIA - MAY 30, 2021: OTP Bank (OTP Banka) logo on their main office for Belgrade. OTP Bank Group is one of the largest Hungarian banks, spread accross in Central and Eastern Europe.
OTP fiók Szerbiában – meghatározó szereplő a magyar pénzintézet a régióban. 
Fotó: BalkansCat

Az Economica több okot is felsorolt, mi állhat a háttérben:

  • egy harmadik fél (egy másik bank, legvalószínűbb, hogy a román Eximbank) megfellebbezte az OTP Bank – BT tranzakciót
  • a Román Nemzeti Bank (BNR) túl magasnak tartja a BT-nek az OTP portfóliójával együtt 22 százalékosra tehető piaci részesedését – a BNR nem először avatkozna be a magyar leánybank ügyeibe, évekkel ezelőtt az ő vétójuk miatt nem vehette meg az OTP a Banca Romaneascát. Bankügyekben jártas jogászok szerint egy ilyen jellegű tranzakciót a pénzintézet valamely kisebbségi részvényese, vagy valamelyik nagyobb ügyfele is megpróbálhatja megakadályozni, de ennek feltétele, hogy a bankkal kötött szerződésében ki legyen kötve, hogy a hitelintézet tulajdonosváltása esetén szükség van a hozzájárulásukra

A gazdasági lap emellett új információként közli, hogy a magyarországi anyabank 500 millió eurót kér

a május óta (ekkor jelentették be az eladási szándékot) valósággal megtáltosodó OTP Bank Romániáért. Korábban 420 millió euró volt a maximum összeg, amit elemzők reális vételárként valószínűsítettek. 

Csakhogy egész jó lett az ottani leánybank harmadik negyedéve, amivel együtt az év első 9 hónapjának nettó nyeresége 18 milliárd forintnak megfelelő lej volt, szemben 2022 azonos időszakának 1 milliárd forintos veszteségével. 

Az OTP Bank Romania a harmadik negyedévben 4 milliárd forint nettó profitot termelt, bevételei éves összevetésben 12 százalékkal, közel 18 milliárd forintra nőttek. A saját tőke 201 milliárd forintra nőtt, ez 534 millió eurónak felel meg – ez lehet az egyik oka, hogy többet kér az ottani leányáért a magyar központú bank, mint hónapokkal ezelőtt.

Sokkal többet ér az OTP részvény a Morgan Stanley szerint

Céláremelés érkezett hétfőn az OTP-részvényekre. A Morgan Stanley 18 500 forintról 18 800 forintra emelte a célárfolyamot, változatlanul „felülsúlyozás” ajánlás mellett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.