BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A délutáni tűzijátékra gyúr a forint

Lehetne jobb formában is a hazai deviza, a külső körülmények erősebb árfolyamot indokolnának.

Pocsék formában indította a hetet a magyar deviza, hétfőn az euró-forint több hónapos rekordon járt 385,68-on, innen kisebb visszarendeződés látható kedden. Délelőtt 383 forint alatt is jegyezték az eurót, innen inkább már a kivárás folytatódik.

170905mnbLog_VZ-65
Még vonzó a forint kamata, kérdés, meddig

A 384 forint alatti szintekre került az euró árfolyama a reggeli órákban, azaz erősödéssel várja a forint az MNB mai kamatdöntését, miután tegnap jelentősebb gyengülést lehetett látni a hazai fizetőeszközben. Felfelé 384 forint körül, efelett pedig 386 forint körül látható ellenállás, lefelé támasz 380,9 forint körül látható – írta az Equilor.

Az elemzői várakozások szerint 75 bázispontos vágást hajt ma végre a Magyar Nemzeti Bank.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint furcsa a forint gyengélkedése, holott:
– jó a külpiaci hangulat,
– és az EU-s pénzek kapcsán is pozitív hírek érkeztek a napokban.

A forint elmúlt három napja: bármi előfordulhat 379 és 386 között

Leginkább arra lehet gondolni, hogy egyes piaci szereplők a kamatpolitikát illetően gyorsítást áraznak jövőre, ami a forint carry gyorsabb zsugorodását jelentheti. A bank elemzői szerint azonban ennek éppen az ellenkezője fog megvalósulni, vagyis májusig marad a 75 bázispontos lépésköz, 2024 második felében pedig még tovább lassít az MNB (összesen további 100 bázisponttal, év végére 6 százalékra visszaszállítva az alapkamatot). 

Bármi legyen is az árazás a piacon, azt jó eséllyel átírhatja a döntés utáni értékelés, illetve az új inflációs előrejelzések, amelyek ismét megalapozzák a jövő évi még nagyobb óvatosságot, mindez pedig az év végére ismét 380 irányába terelheti az euró-forint kereskedését – érveltek a bank szakértői.

Szabadulnának a befektetők a forinttól, mint a forró krumplitól, de ez aligha ijeszti meg a jegybankot

Kedden idei utolsó ülését tartja a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely várhatóan újabb 75 bázisponttal vágja vissza az alapkamatot. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a következő hónapokban maradhat a sorminta, majd tavasszal jöhet a lassítás, bár nemcsak a magyar jegybankon múlik a kamatcsökkentések tempója. A forint esetében úgy látják, ideiglenes a mostani gyengülés, a bankok most próbálják tisztítani a mérlegüket, a forint rovására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.