BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájcban még mindig óvatoskodnak, pedig már fél éve célszinten az infláció

Svájcban még nem kezdték meg a kamatcsökkentést, pedig az infláció novemberben 1,4 százalékra csökkent, azaz zsinórban már ez volt a hatodik hónap, amikor a jegybank által megcélzott, nulla és két százalék közötti sávban maradt a pénzromlás üteme.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) volt csütörtökön – legalábbis Európában – a legfrissebb, és ahogy illik, már meg is hozta a mozgalmasnak ígérkező nap első monetáris politikai döntését, változatlanul 1,75 százalékon tartva az alpesi köztársaság irányadó kamatlábát – írja a Reuters.

A sign of the Swiss National Bank (SNB) is seen on its headquarters ahead of a press conference in Bern on December 15, 2022. The Swiss central bank on December 15, 2022 raised its key interest rate by 50 basis points to 1%, continuing to tighten monetary policy despite the recent deceleration in Swiss inflation. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Svájcban már fél éve célszinten van az infláció. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A piacok egyébként hasonló döntésekre számítanak például a szintén a mai napon összeülő brit és eurózónás döntéshozóktól is, mivel az első számú probléma már nem az infláció, hanem inkább a recessziós veszély a kontinensen.

A svájci központi bank, amely az elmúlt 18 hónapban – a szeptemberi megálljig – negatív 0,75 százalékról 2,5 százalékkal emelte az alapkamatot, most a látra szóló betétek kamatát is 1,75 százalékon tartotta.

A Reuters előzetes felmérésében megkérdezett 31 elemző között egyébként egy sem akadt, aki ne ezt a döntést várta volna.

Svájcban az inflációs nyomás enyhén csökkent az elmúlt negyedévben, a bizonytalanság azonban továbbra is magas szinten maradt

– áll az SNB közleményében. 

„A központi bank ezért továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az infláció alakulását, és szükség esetén kiigazítja a monetáris politikát – tették hozzá.

Szerdán az amerikai jegybank szintén változatlanul hagyta a kamatokat, sőt Jerome Powell Fed-elnök kommentárjából az is kiderült, hogy valószínűleg vége a monetáris szigorításnak, mivel az infláció a vártnál gyorsabban csökken az Atlanti-óceán túlpartján.

A svájci infláció novemberben 1,4 százalékra csökkent, azaz zsinórban már ez volt a hatodik hónap, amikor a jegybank által az árstabilitás érdekében megcélzott, 0 és 2 százalék közötti sávban maradt a pénzromlás üteme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.