BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbántak a Richterrel, szenved a forint

Alulteljesítő volt pénteken a pesti tőzsde, mind a négy blue chip hozzájárult a BUX 0,7 százalékos eséséhez. A forint nagyot gyengült az euróval szemben.

Nem tudta követni az erősödő nyugat-európai részvénypiacokat a hazai tőzsde pénteken. Míg a meghatározó európai indexek nagyobb – a londoni FTSE 1,5, a párizsi CAC 40 2,4 százalékos – pluszban végeztek, addig a BUX 0,7 százalékkal, 64 092 pontig került lejjebb, szűk nyolcmilliárd forint forgalomban.

LUS_3510
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A magyar nagypapírok mindegyikét adták a befektetők, a legnagyobb nyomás alá a Richter került. A gyógyszergyártó kurzusát 1,8 százalékkal, 9330 forintra ütötték a nap végén. A 2,5 milliárdos forgalommal legkeresettebb hazai blue chip, az OTP 0,6 százalékos veszteséggel, 16 895 forinton nyugtázta a napot. A Mol árfolyama 0,35 százalékkal került lejjebb, 2848 forintra, míg a Magyar Telekommal utoljára 777 forinton kötöttek üzletet, ami 0,4 százalékos árfolyamcsökkenés.

A BUX-index legjobban teljesítő komponense ezúttal az 5,7 milliárd forintos tőkeemelési tervet bejelentő AutoWallis volt, 1,6 százalékos drágulással. Az ellenpóluson az 1,8 százalékkal leforduló CIG Pannónia végzett.

A forint számára sem alakult jól a nap, a hazai fizetőeszköz a tőzsdezárásig 0,6 százalékkal gyengült az euróval szemben. A keresztárfolyam 387,3-nél járt délután öt óra után. A dollárhoz képest 0,4 százalékot rontott a magyar pénz, a devizapárt a 356,4-es szinten jegyzik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.