BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
bét

Ismét 64 ezer felett zárt a magyar tőzsde

Az elmúlt hetekben bombaformát mutatott a magyar tőzsde, ám tegnap a vállalati hitelezés átalakításáról szóló hírek miatt alakult rosszul a kereskedés, ma viszont ismét erősödött a BUX.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 302,67 pontos, 0,47 százalékos emelkedéssel, 64 128,40 ponton zárt szerdán.  A részvénypiac forgalma több mint 10 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Az OTP 0,39 százalékkal, 16 735 forintra gyengült, a bankpapírral 5,9 milliárd forint értékben kereskedtek.

bét
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A Richter 1,11 százalékkal, 9545 forintra nőtt, másfél milliárdos forgalomban. A Mol kurzusa 1,35 százalékkal, 2858 forintra emelkedett, 1,36 milliárdos forgalom mellett. A Magyar Telekom árfolyama 0,26 százalékkal, 766 forintra csökkent, a részvényekkel több mint 567,3 millió forint értékben kereskedtek.

Az elmúlt hetekben bombaformát mutatott a magyar tőzsde, 2023. decemberben a BUX első alkalommal zárt hatvanezer pont felett, december 20-án szerdán pedig átlépte a 61 ezres szintet is, és történelmi csúcsot ért el. Azóta pedig áttörte a 64 ezres szintet is, azonban kedden a vállalati hitelezés átalakításáról szóló hírek miatt rosszul alakult a kereskedés. 

A befektetők attól tarthatnak, hogy a lakossági kölcsönöket is érintené a változás, így nem véletlen, hogy főleg az OTP gyengült. 

A 2023-as tőkepiaci körkép élesen ellentétes képet mutatott az egy évvel korábbi szinttel: míg 2022-ben a kötvényeken és a részvényeken is szinte csak veszteni lehetett világszerte, tavaly mindkét eszközosztály két számjegyű erősödést élt meg, viszonylag kevés olyan tőzsde volt, amely veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt. A BUX 40 százalékos ralija épphogy elég a top 10-hez.

Állampapír vagy részvény? – egyértelmű választ adott a lakosság

Minden korábbinál nagyobb értékpapírvagyonnal vághattak neki az év végi ünnepi szezonnak a magyar háztartások, amelyek egyetlen hónap alatt csaknem 550 milliárd forinttal gyarapították hazai eszközökben tartott befektetéseiket tavaly novemberben. Az állampapír népszerűsége töretlen, de az alapkezelőknél is százmilliárd forintos tételt fektetett be a hazai lakosság. A tőzsdén szerencsét próbáló kevesek kockázatvállalása az állampapírt választókénál is jobban kifizetődött.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.