BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogyott a lendület, megindult a lejtőn a forint a hét végére

A hazai fizetőeszköz lényegi gyengülést mutat péntek délután mindkét főbb nemzetközi devizával szemben. A forint ereje sokáig tartott, de úgy tűnik, a hét végére már elfogyott.

Elfogyott a forint lendülete a hét végére, a hazai fizetőeszköz mind az euróval, mind a dollárral szemben lényegi gyengülésbe kezdett a hét utolsó munkanapján, ez a trend pedig könnyedén akár a hétvégén, az alacsonyabb forgalmú kereskedésben is kitarthat majd.

Hungarian,Forint,Money.,Banknotes,,All,Denominations,,Bizness,And,Finance,In
Elfogyott a forint lendülete a hét végére / Fotó: Shutterstock

Pedig a forint a hét közben kifejezetten jól tartotta magát, még a számára kedvezőtlen belföldi, illetve nemzetközi hírek ellenére is. A vártnál magasabb szerdai amerikai inflációs adat a Fed kamattartását sejteti, ami rossz hír a forintnak, a tegnapi Lagarde EKB-kommentár pedig az eurózóna irányadó kamatának mielőbbi csökkentését irányozza elő – ez áttételesen szintén rossz hír volt a forintnak. 

Jó irányba halad a dezinfláció, nem zárkózik el a jövőbeli kamatvágástól az EKB

Miután az Európai Központi Bank az előzetes várakozásoknak megfelelően nem nyúlt az eurózóna alapkamatához, így 4,5 százalékon tartotta azt, Christine Lagarde, a szervezet elnöke egy sajtótájékoztató keretein belül ismertette a döntés hátterét. A tanács továbbra is adatvezérelten dönt majd, a Fedre figyel, de nem köti magát hozzá, az inflációs célt pedig jövő év közepén érheti majd el az eurózóna.

A hét közepén megjelenő, hatalmas hazai államháztartási hiányadat sem volt kedvező fizetőeszközünknek, az mégis tartotta magát, de úgy tűnik, mindezek együttesen a ma reggeli, kifejezetten gyenge ipari termelékenységi adattal párosítva már elegek voltak ahhoz, hogy kirántsák a forint alól a talajt, és megindítsák a lejtőn a magyar devizát. 

Az euró-forint árfolyam 5 nap
Eddig bírta a forint árfolyama

A forint ma 0,75 százalékkal a 392,6-os szintig gyengült az euróval, illetve jelentősen, 1,5 százalékkal a 369-es szintig csúszott a dollárral szemben. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.