Alaposan beizzította a spekulációkat Csányi Sándor közgyűlésen elejtett megjegyzése, hogy tegnap nem kötelező ajánlatot tettek egy bank megvásárlására, ami az OTP történetének legnagyobb akvizíciója lehet. Arra nem tért ki, hogy melyik országról van szó, csak annyit árult el, hogy Európai Unión belüli a kiszemelt pénzintézet, s olyan országban vásárolnának, ahol az OTP nincs jelen. 

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

Az OTP eddigi legnagyobb bankvásárlására készül, erről Csányi Sándor elnök-vezérigazgató beszélt a bank közgyűlésén.

Daily Life In Eger
Fotó: NurPhoto via AFP

Elsőként joggal merülhetnek fel régiós felvásárlási célpontok. 

Az EU határain belül jó tipp lehet Lengyelország, amely elég nagy piac. Olyannyira, hogy olyan nagy bankok is szóba kerülhetnek célpontként, mint a Pekao vagy a PKO, melyek felvásárlásával túlvállalná magát a magyar pénzintézet. De a helyi középmezőnybe tartozó Alior, mBank és Millennium vagy a BNP és a Credi Agricole lengyel leánybankjai is izgalmasak lehetnek egy gondolatkísérlet erejéig. A lengyel irányt azonban valószínűleg félre kell tenni, Csányi Sándor a Portfoliónak azt mondta:

A lengyel bankpiacot évek óta vizsgálja az OTP, volt is olyan pillanat, amikor vehettek volna ott bankot, de ott továbbra sem tisztázott a devizahiteles kérdés.

Jól teljesített tavaly a cseh bankszektor, annak ellenére is, hogy a hat legnagyobb pénzintézet még rendkívüli adót is fizetett egy kormánydöntés alapján, s az OTP még nincs jelen ezen a piacon sem.

Jelenleg az OTP Romániában sem rendelkezik érdekeltséggel, de a fájdalmas kivonulás után legalábbis meglepő lenne a visszatérés a román piacra.  

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a dél-európai célpontokat sem. A holland ING bank szerint, amíg Ausztria, Belgium, Franciaország és Hollandia az elmúlt négy évben veszített versenyképességéből, a német gazdaság pedig stagnált, addig Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban a termelékenység növekedésének köszönhetően javult a versenyképesség.

Jól teljesítenek idén a tőzsdéken a görög bankok. A bankralit fűti, hogy a Görög Pénzügyi Stabilitási Alap, amely még a nagy mentőprogramok idején tőkésítette fel a pénzügyi rendszert, 2025-ig eladja a helyi pénzintézetekben meglévő összes részesedését. Tavaly novemberben az alap kilépett az Alpha Bankból (amellyel már üzletelt az OTP egy albán akvizíción keresztül), s eladta a National Bank of Greece 22 százalékos részesedését. Az Eurobank Ergasiasból már korábban kilépett. Idén tavasszal a Piraeus Bankban lévő 27 százalékos részesedés eladásáról szóló döntés keltett izgalmat a piacon. Az egykor 61 százalékos részesedést már 2021-ben a mostani szintre csökkentették tőkeemelés révén. 

Könnyen elképzelhető, hogy az OTP a most gyorsan fejlődő Dél-Európában keres akvizíciós célpontokat. Csányi Sándor bejelentése szerint a jövőbeni akvizíció a legnagyobb lehet az OTP történetében, eddig a szlovén Nova KBM-ért fizette a legtöbbet a hazai pénzintézet, elemzők szerint egymilliárd eurót.