BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz idők jöttek a Rábára

A Rába Holdingot is elérte az iparági keresletcsökkenési hullám, miközben a gyártási költségek a korábban kialakult magas szinten ragadtak. A Rába menedzsmentje az EBITDA-ágon elért javulás dacára az év hátralévő részében sem számít kedvezőbb körülményekre.

A jelentős külpiaci keresletcsökkenés és a továbbra is jelen lévő költségoldali nyomás ellenére a Rába Holding első negyedéves csoportszintű üzemi eredménye az előző év azonos időszakához mérten 9,7 százalékos növekedéssel, 558 millió forintot ért el, míg EBITDA-ja 1,8 százalékkal, 1,18 milliárd forintra nőtt – áll a vállalat szerdán publikált gyorsjelentésében.

Győr, 2015. november 27.Programozó kalibrál egy új hegesztőgépet a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.MTI Fotó: Krizsán Csaba Győr, 2015. november 27.
Programozó kalibrál egy új hegesztőgépet a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nehéz időszak teszi próbára a Rába Holdingot / Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Mivel pedig eközben az árbevétel – főként a futóműüzletág és a mezőgazdasági piacra termelő hajtóműszegmens forgalmának visszaesése miatt – 16 százalékkal, 17 milliárd forintra csökkent, az EBITDA-marzs 1,3 százalékponttal, 7 százalékra emelkedett. A nehéz körülmények ellenére számottevően javuló rátát a menedzsment azzal magyarázta, hogy a piaci aktivitás egyértelmű csökkenését és az ebből eredő hatékonyságvesztést, valamint a magas gyártási költségeket a vállalatcsoport rendkívül szigorú költségkontrollal kompenzálta.

A tárgyidőszaki pénzügyi műveletek eredményét alapvetően befolyásolta a készpénzmozgással nem járó hitelátértékelés. Az első negyedévben a pénzügyi tevékenység eredménye 567 millió forint veszteséget mutatott a tavalyi időszakban realizált 662 millió forint nyereséggel szemben. A hitelátértékelésből származó nem realizált veszteség értéke 509 millió forint volt. Ezenkívül a pénzügyi eredmény további 58 millió forint nettó kamatterhelést tartalmaz. 

Mindennek következtében a Rába nettó eredménye a bázisidőszaki 992 milliárd forintos nyereségből 191 millió forintos veszteségbe fordult.

A vállalatcsoport legnagyobb forgalmú leányvállalata továbbra is a Rába Futómű Kft. volt, amelynek bevétele 18,9 százalékkal esett vissza. Ennél is jóval nagyobb mértékben 56,8 százalékkal zuhant a Rekard forgalma, míg a Rába Járműalkatrész Kft. és a Rába Jármű Kft. bevételei 3,1, illetve 4,5 százalékkal bővültek.

Az acélbeszerzési árak a lezárt periódusban a korábbi évek átlagához képest 33 százalékkal voltak magasabbak, az energiaár-színvonal a krízist megelőző szinthez képest még mindig kétszeres szinten állt, a bérszínvonal pedig 2019 óta mintegy 67 százalékkal emelkedett – írja a közlemény.

A fenntarthatósági törekvések részeként a terveknek megfelelően eközben befejeződtek a győri és sárvári napelemparkok építési munkálatai, és megkezdődtek a próbaüzemek.

A cégvezetés az év hátralévő részében is további határozott keresletcsökkenésre számít, aminek kedvezőtlen hatásait a továbbiakban is szigorú költségkontrollal és sokrétű hatékonyságnöveléssel kívánják ellensúlyozni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.