BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliárdokkal árasztja el Európát az Amazon

Gigaberuházásokkal és több tízmilliárd euró befektetésével bővíti Olaszországban a felhőszolgáltatások nyújtásához szükséges adatközpont-üzletágát az Amazon Web Service (AWS). Ezzel az Amazon számítástechnikai egysége folytatja európai terjeszkedését, miután korábban közölte, hogy Spanyolországban és Németországban is óriási összegeket költ el.

Több milliárd eurót fektetne adatközpont-üzletágának bővítésébe Olaszországban az Amazon számítástechnikai egysége, az Amazon Web Service (AWS), hogy felpörgesse európai felhőszolgáltatásait – értesült hétfőn a Reuters.

The Amazon Web Services cloud logo is seen in this photo illustration on 23 November, 2023 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Hatalmas összegeket költ el Európában az Amazon Web Service / Fotó: AFP

Eddig Spanyolország a nyerő az Amazon Web Service-nél

Jelenleg a beruházás méretéről és helyszínéről folynak a tárgyalások az olasz ipari minisztériummal, amelyek során főként az AWS milánói telephelyének a bővítése jött szóba, ám elképzelhető egy új bázis felépítése is.

Az AWS-nek, amely 2020-ban indította el első felhőrészlegét Olaszországban, ahol az eredeti tervek szerint 2029-ig 2 milliárd eurót fektettek volna be, olyan ügyfelei vannak már Itáliában, mint a Ferrari vagy a Generali biztosító.

Az amerikai cég a közelmúltban közölte, hogy Spanyolország északkeleti szegletében, Aragóniában is egy 15,7 milliárd eurós adatközpont-beruházást tervez, amely egy 2021-ben bejelentett, szerényebb, nagyjából 2,5 milliárd eurós projekt helyébe lép.

A brit hírügynökség szerint az új olaszországi beruházás is több milliárdos lehet, ám valószínűleg nem éri el a spanyolországi nagyságrendet.

Az viszont már ismert, hogy Németországban az AWS 7,8 milliárd eurót fektet be 2040-ig, kiépíti a megfelelő infrastruktúrát is a távközlési szektor felhőszolgáltatásaihoz, ami hatalmas erőforrásokat igényel.

Iparkodik az Alphabet és a Microsoft is

A cég május elején szerezte meg első német ügyfelét a szegmensből, a Telefonica Deutschland 1 millió ügyfelét állítja át az AWS felhőjére.

Az amerikaiak tavaly jelentették be, hogy az AWS a kormányok és a szigorúan szabályozott iparágakban működő ügyfelek adatainak védelme érdekében az adatokat az Európai Unióban található szervereken fogja tárolni.
Elemzők szerint sok nagyvállalati ügyfél a tavalyi kihagyás után újra költeni kezdett a felhőalapú számítástechnikára, amit a mesterséges intelligencia iránti érdeklődéssel magyaráznak.

Az AWS egyik legnagyobb riválisa, az Alphabet korábban 1 milliárd eurót fektetett be Olaszországban, miután a legnagyobb olasz bankkal, az Intesa Sanpaoloval 2020-ban felhőszolgáltatási szerződést kötött. A Microsoft pedig tavaly közölte, hogy egy 2020-ban bejelentett 1,5 milliárd dolláros beruházási terv részeként elindítja első felhőrégióját Olaszországban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.