BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP vezetői is beleadtak a keddi esésbe

A Richterhez és a Molhoz hasonlóan masszívan gyengültek kedden az OTP részvényei is, miközben a bank két igazgatósági tagja is ezt a napot választotta néhány ezer részvény értékesítésére. Ezen a napon az OTP egyébként 27 ezer darab saját részvényt vásárolt.

Igazán nem volt eseménytelen a keddi tőzsdei kereskedés az OTP számára a pesti börzén, hiszen miközben egyre-másra jönnek a felértékelések a bankra, mégis méretes eséssel zárta a napot a papír. Mivel pedig az összesen 2,4 százalékos zakó nagy részét késő délután szedte össze a részvény, Amerikából adhatták fel az eladási megbízásokat, ami az MSCI-indexek hó végi átsúlyozásával függhet össze.

Debrecen,,Hungary,-,22.,January,2023:,Otp,Bank,Office,Front. OTP
Eseménydús napot zárt az OTP /  Fotó: Shutterstock

Ezt a feltételezést erősíti, hogy az indexben szintén szereplő Richter- és Mol-részvények is hasonló árfolyamveszteséggel búcsúztak a kereskedéstől, míg az abba be nem került Magyar Telekom vidáman erősödött.

Az Erste szerint az mozgatta lefelé a blue chip papírokat, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy kedden tartott konferencián arról beszélt, hogy a kormány ősszel dönt az extraprofitadók kivezetéséről. A gyógyszerszektorban nem lát extraprofitot, de más ágazatokban előfordulhat, és akkor jöhet a kivezetés, ha ezek a profitok már nem jelennek meg. Bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a Richterre mindennek már nincs hatása, mivel az extraprofitadó beépült a 15 százalékos globális minimumadóba.

A hír azért kedvezőtlen a blue chipek szempontjából, mert korábban arról szólt a fáma, hogy 2025-re eltörlik az extraprofitadót.

A kedvezőtlen hatás mindenesetre nem tartott sokáig, hiszen szerdán reggel felfelé indult a trió. A bankpapír 5,5 milliárdos keddi forgalma amúgy átlagosnak mondható.

Az OTP nemrégen jutalomrészvényben részesült igazgatósági tagjai közül ketten is ezt a nem túl szerencsés napot választották a részleges kitárazásra, Wolf László és Kovács Antal 5000, illetve 3600 darab részvényt dobott piacra. A kötésekre viszont még délelőtt sor kerülhetett, hiszen mindketten 17 900 forint felett adták el részvényeiket, azaz biztonságos távolságban a 17 520 forintos záróértéktől.

Eközben maga az OTP a vételi oldalon bukkant fel, 27 ezer darab saját részvényt beszerezve 17 782 forintos vételáron. Végül szintén szerda reggel jelentette be a hazai nagybank, hogy közel 270 ezer saját részvényt ruházott át előző nap a pénzintézet MRP-szervezetére, aminek eredményeként a cég saját részvényeinek az állománya az összes részvény 0,63 százalékára csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.