BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai tőzsdék profitálhatnak az amerikai turbulenciából

Nem a részvénypiaci hozamok mozgatják a piacot, hanem a kamatvárakozások. Az EKB már nyáron előzheti a tétovázó Fedet, mert az eurózónában megszelídült az infláció.

Menedéket keresnek a befektetők, hogy megóvják portfóliójukat az amerikai tőzsdéken tapasztalható turbulenciától, melynek elsődleges oka, hogy a makacs infláció miatt egyre bizonytalanabb a Federal Reserve kamatcsökkentéseinek időzítése.  

Wall,Street,Sign,With,The,New,York,Stock,Exchange,And
Fotó: Shutterstock

 

Eddig a magas értékeltségű amerikai részvények hizlalták a portfóliókat, de a jövőben előtérbe kerülhet a diverzifikáció

– mondta Sonja Laud, az 1 500 milliárd dollárt kezelő Legal & General Investment Management informatikai igazgatója. Hozzátéve: nem várnak jobb hozamot a globális részvényektől, most mégis

előnyben részesítik az európai részvényeket az amerikai értékpapírokkal szemben.


Míg Amelie Derambure, a legnagyobb európai vagyonkezelő, az Amundi szenior multi-asset menedzsere arról számolt be a Reutersnek, hogy ugyan továbbra is hosszú távú nyereséget várnak az amerikai részvényektől, mégis eladási opciókat vásároltak, hogy kivédje a 10 százalékos esést. Emellett az amerikai kincstárjegyekről az eurózóna-kötvényekre nyergelnek át. 

A mostani spekulációk hátterében az áll, hogy a ragadós infláció növeli annak esélyét, hogy a magas kamatok hosszabb ideig a plafonhoz tapadhatnak. Ami növeli az amerikai hitelfelvételi költségeket, s tovább emeli a nagy technológiai cégek már most is tetemes MI-befektetéseinek költségeit.  

Az európai Stoxx 600 indexkosár azért lett vonzó, mert tele van az úgynevezett értékszektorokban működő vállalatokkal, mint a bankok és az energetikai cégek, melyek profitálnak a folyamatos globális növekedésből, de nem szenvednek a hitelfelvételi költségek emelkedésétől.

Növeljük kitettségünket Európában, mert a makrogazdasági kilátások támogatják az olcsó ciklikus értékpiacot

– vélekedett Luca Paolini, a Pictet Asset Management vezető stratégája. 

Európa már a nyáron lépéselőnybe kerülhet, mert az eurózóna inflációja mérséklődik, ezért az EKB hamarabb vághat kamatot, mint a Fed. A piac most nyárra várja az európai és őszre az amerikai kamatcsökkentést. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.