BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdére vinné befektetési alapját az aktivista fenegyerek

Bill Ackman már veszített is és nyert is ötmilliárd dollárt a tőzsdén. A nagy újrakezdő most maga is a parkettre kacsintgat.

Jól teljesített tavaly az aktivista befektető Bill Ackman befektetési alapja, a Pershing Square . A tőzsde fenegyereke most meglovagolná a közösségi médiában szerzett hírnevét, s parkettre vezetné a cégét.

2023 CSHL Double Helix Medals Dinner
Meglovagolná hírnevét a tőzsde fenegyereke / Fotó: Patrick McMullan

Bill Ackman azt tervezi, hogy már jövőre tőzsdére vezeti befektetési cégét, ami a fedezeti alapkezelő eddigi legmerészebb lépése. Az IPO előtt Ackman zárt körben értékesíti a Pershing Square egy részét a befektetőknek. A céget várhatóan körülbelül 10,5 milliárd dollárra értékeli a zártkörű kibocsátás, mely a következő napokban lezárulhat.

A Pershing Square április végén 16,3 milliárd dollár nettó vagyont kezelt.

A Pershing Square azért lép parkettre, mert forrásra van szüksége, hogy további milliárdokat fektethessen kockázatos eszközökbe. Jelenleg a portfóliója olyan alulértékelt cégektől túlsúlyos, mint a mexikói Chipotle vagy az amerikai Universal Music Group. De a Netflix is azután ment nagyot, hogy Ackman bevásárolta magát.

Az aktivista befektetők általában veszteséges cégekben szereznek kisebbségi részesedést, majd betámadják a menedzsmentet és merész átalakítási terveket terjesztenek a közgyűlés elé, lázadást szítva a kisrészvényesek körében. De arra is láthattunk példát, amikor nyereséges cégek esetén a profit felhasználása miatt indítottak palotaforradalmat az aktivisták. Ritkább eset, amikor a hóhért akasztják, s az aktivista befektetőt más aktivisták szorongatják. Minden esetben a részvény felértékelése a céljuk.

Bill Ackmannek nem mindig ment olyan jól, mint most. 2015-ben 

nagyon hitt egy éppen halálspirálban lévő részvénypiaci befektetésben

a Valeant Pharma kapcsán. Másfél-két év alatt közel ötmilliárd dollárt és a befektetett tőke 94 százalékát bukta el. Minden pozícióját zárta, s a maradék 300 millió dollárból újraépítette befektetői karrierjét. Majd a pandémiához kapcsolódó fedezeti ügyleteken ötmilliárd dollár nyereséget könyvelt el. Alapja évesített hozama 2018 és 2023 között 31 százalék volt, duplája a széles piacot leképező S&P 500 osztalékokkal együtt számított évesített hozamának.

Mindeközben az aktivista befektetőnek még arra is volt ideje, hogy társadalmi keresztes hadjáratokat folytasson antiszemita amerikai egyetemi rektorok ellen. A Wall Street Journal szerint a tőzsdére lépés egy elképesztő karrier megkoronázása lehet.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.