BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ahol a magyar MVM bevásárolt, ott keményen bírálják Brüsszelt a késlekedésért

A beígért hosszú távú szerződésekre vár az azeri kormány, hogy növelni tudják az Európai Unióba irányuló gázexportot.

Bomba üzlet, hogy a világ egyik legnagyobb földgázmezőjének számító azeri Shah Denizben vásárol ötszázalékos részesedést az MVM Zrt. Ám Azerbajdzsán energiaügyi minisztere, Parviz Shahbazov éppen most adott hangot elégedetlenségének, mert országa nem kapta meg a beígért szoros együttműködést az Európai Uniótól.

Budapest, 2021. június 5.Az MVM Energetika Zrt. székháza a fővárosban a Szentendrei út 207-209. alatt. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az általa irányított társaságcsoport (MVM Csoport) tevékenységi területe a magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű ágazata, a villamosenergia-ipar. A cég jogelődje az 1963-ban létrejött Magyar Villamos Művek Tröszt volt.MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Azerbajdzsán még 2022-ben írt alá szándéknyilatkozatot az Európai Bizottsággal, hogy 2027-re megduplázza az Európába irányuló földgázexportot, s eléri az évi 20 milliárd köbmétert.

Sajnos nem voltunk sikeresek a támogatásban

– mondta Sahbazov szerdán az azerbajdzsáni fővárosban, Bakuban tartott energiakonferencián. Hozzátéve: 

azt várják az EU-tól, hogy segítsen az infrastruktúra korszerűsítésében, s hosszú távú szerződéseket kössön

a földgázellátás növelésére. Hosszú távú szállítási szerződések nélkül a vezetékes gázt nem lehet nagy mennyiségben szállítani.

Az Interfax hírügynökség híradása szerint Azerbajdzsán hajlandó évi 3,5 milliárd köbméter gázt szállítani Törökországnak 2031-ig a Shah Deniz 1. projekt részeként. Erről Babak Huseynov, az azeri állami olajtársaság (SOCAR) alelnöke nyilatkozott. A Shah Deniz fejlesztés 1. és 2. szakasza látja el Törökországot Azerbajdzsánban termelt gázzal. A török ​​energiapiaci szabályozó tanács (EPDK) szerint Azerbajdzsán több mint 10,257 milliárd köbméter gázt exportált a Shah Deniz mezőről Törökországba 2023-ban, ami 17,8 százalékos növekedést jelentett 2022-hez képest.

Az 1999-ben feltárt Shah Deniz a világ egyik legnagyobb földgázmezője, amely a Kaszpi-tenger mélytengeri talapzatán, Bakutól 70 kilométerre délkeletre található. A Shah Deniz egy nem társasági formában működő, jogi személyiséggel nem rendelkező partnerség, amelyet a mindenkori tulajdonosok megbízása alapján a BP üzemeltet. 

A Shah Deniz évente körülbelül 29 milliárd köbméter földgázt és körülbelül 60 millió hordó kondenzátumot képes kitermelni. Az MVM csoport a Shah Deniz gázmezőben történő részesedésszerzésével az SGC mellett olyan világvezető energetikai nagyvállalatokkal működik majd együtt, mint a partnerségben tulajdonosként részt vevő BP (29,99 százalékos részesedés), a Lukoil (19,99 százalék), a TPAO (19 százalék) és a NICO (10 százalék). 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.