BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belga biotech céget akvirált a Richter

A BCI Pharma rendkívül értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel. Számos nőgyógyászati rendellenességre a precíziós gyógyszeres kezelés új paradigmáit alapozhatja meg az együttműködés.

A Richter felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharmát – közölte a magyar gyógyszercég piaczárás után a BÉT honlapján.

Fotó: Róka László

A tranzakció során megállapított vállalati érték 12 MEUR-t tesz ki, kifizetése a következő évek során teljesítendő fejlesztési mérföldkövekhez van kötve. A BCI, HTS (High-Throughput Screening, azaz nagy áteresztőképességű szűrés) útján létrejött, szerzői jog által védett kináz inhibitor könyvtárából kiindulva azonosít eredeti kináz inhibitorokat (kémiai kismolekulákat). A gyógyszerjelölteket a legfejlettebb szűrővizsgálatok segítségével klinikailag validált biológiai célpontokon azonosítják.  

A kinázkutatásban szerzett szakértelmére alapozva a BCI rendkívül értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel

– mondta Turek Péter, a Richter Nőgyógyászati üzletágának (WHC) igazgatója. Ez az akvizíció tökéletes stratégiai kiegészítője a korábban bejelentett tranzakciónak, és hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kutatási tevékenységüket a nőgyógyászatra is kiterjesztve, kialakítsák annak kereteit Liege városában. Nagy várakozással tekint a BCI magasan képzett szakértő csapatával való együttműködés elé, hogy számos nőgyógyászati rendellenességre a precíziós gyógyszeres kezelés új paradigmáit alapozhassák meg.

A BCI vállalatot 2013 márciusában Dominique Surleraux és Elisabeth Picou alapították. A molekuláris modellezés segítségével a cég igen magas szelektivitású célzott kináz inhibitor tulajdonsággal bíró új molekulákat/vegyületeket tervezett meg és hozott létre, ily módon javítva a betegekben a betegbiztonsági és tolerábilitási profilt. 2017 szeptemberében a társaság Series A értékpapír kibocsátása útján tőkét emelt a Noshaq és egyéb belga magánbefektetők bevonásával, székhelyét áttette Belgiumba, és egy biológiai laboratóriumot alakított Liege városában. A társaság két telephellyel rendelkezik: a gyógyszerkémiai egység Montpellier-ben, Franciaországban van, míg a biológiai kutatócsoport Liege-ben, Belgiumban található.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.